Om webbplatsen

Lerums kommuns webbplats hjälper dig att hitta rätt bland kommunens utbud och dess verksamheter.

Här får du veta vad som händer i kommunen, vilken service den erbjuder, hur kommunen styrs och vilka regler och skyldigheter som gäller. På webbplatsen hittar du också blanketter, styrande dokument, nyheter, artiklar och mycket annat som rör Lerums kommun.

Webbplatsen vänder sig i första hand till kommunens invånare. Andra viktiga målgrupper och intressenter är till exempel näringslivet, andra samhällsinstitutioner och människor som funderar på att bosätta sig, besöka eller arbeta i Lerum. Webbplatsen är även tillgänglighetsanpassad för funktionshindrade.

Fotografer på webbplatsen

Startsidansidans stora bilder är tagna av: Ingrid Grange, Pontus Larsson, Maria Hönrnquist, Andrea Jareteg, Anna Rehnberg, Stefan Larsson och Lennart Nordin. De fyra "ingångsbilderna" är tagna av Per Nadén, Shutterstock.com, Magnus Jansson och Jill Larsson.

Bakgrundsbilderna på sidorna är tagna av: Cecilia Alfredsson (paddlare), Anna Rehnberg (förskolor och skolor) samt Shutterstock.com (gymnasium, vuxenutbildning och kulturskola)

Webbläsare

Vi rekommenderar att du använder Internet Explorer 7 eller högre, Mozilla Firefox 13.0 eller högre, Safari 5 eller högre, Chrome 18 eller högre. Webbplatsens responsive design fungerar för Internet Explorer 9 eller högre, övriga webbläsare är enligt de versioner som har angetts.

Responsive web design

Webbplatsens design har anpassats enligt tekniken Responsive web design. Det innebär att webbplatsens layout anpassar sig om du surfar in med vanlig datorskärm, surfplatta (portrait eller landscape) och en smartphone. Responsive web design fungerar inte i äldre webbläsare, se ovan för vilka versioner vi stödjer.

Hur använder jag www.lerum.se?

Webbplatsen består av åtta huvudområden: Utbildning och barnomsorg, Bygga, bo och miljö, Trafik, vägar och resande, Näringsliv och arbete, Stöd och omsorg, Kommun och politik, Uppleva och göra samt Vision 2025.

Dessa områden syns alltid på hela webbplatsen, förutom på skolornas sidor. När du klickar på ett huvudområde öppnas en meny till vänster som leder dig vidare till ämnesgrupper inom det huvudområde du har klickat på. När du klickar på en ämnesgrupp öppnas undermenyer som i sin tur leder dig vidare. Du kan hela tiden se i vänstermenyn eller ovanför huvudinnehållet var du befinner dig på webbplatsen.

På flera av sidorna finns Lättläst text. Alla sidor har möjlighet att använda funktionerna Lyssna, Skriv ut, Kontakt och Hjälp oss att bli bättre. Genom att klicka på hjälp oss att bli bättre erbjuds du ytterligare information eller har möjlighet att lämna synpunkter som har med sidans ämne att göra.

Överst på webbplatsens sidor hittar du en A-Ö lista som erbjuder dig ytterligare ett sätt att hitta den information du söker. Där är samtliga sidor på www.lerum.se listade, dock inte alla skolsidor. Synonymer har även lagts till för att styra dig till rätt sida.

Du kan också fritextsöka det du letar efter i Sökrutan "SÖK" överst på webbplatsens sidor.

Under texten på sidan finner du Läs mer - där du kan klicka vidare på länkar till andra webbplatser som berör det ämne texten tar upp. Under texten finner du också Ladda hem där du kan ladda ner dokument och pdf-filer som berör textens innehåll.

Grafik

Webbplatsen är anpassad för en skärmupplösning på minst 1024 x 768 pixlar. Grundgrafiken är tillverkade i webbsäkert läge. För att se fotografier och liknande på bästa sätt rekommenderar vi en färgupplösning på minst "tusentals färger". I Windows når du dessa inställningar under Start / Inställningar / Kontrollpanelen / Bildskärm.

PDF-filer

Mycket av informationen på webbplatsen presenteras i PDF-filer (Portable Document Format) som öppnas i egna fönster. För att kunna ladda hem, läsa och skriva ut PDF-filer behöver du programmet Adobe Reader. Programvaran är gratis och går att ladda hem från Adobes hemsida. Klicka här för att ladda hem Adobe Reader

Om du har problem med att öppna och/eller läsa filerna kan det bero på att du behöver uppgradera din Acrobat Reader till en senare version. Klicka här för att ladda hem Adobe Reader

Länkar

Interna länkar som följer designen för www.lerum.se öppnas i samma fönster. Externa länkar eller andra system i Lerums kommun öppnas i ett nytt fönster.

Validering av webbplatsen

Vår webbplats uppfyller den standard som gäller för tillgänglighet på webben. Standarden har bestämts av W3C (World Wide Web Consortium) och WAI (Web Accessibility Initiative).

Frågor och synpunkter

Har du frågor eller synpunkter är du välkommen att skicka e-post till webmaster@lerum.se

Information om personuppgifter

Klicka här om du vill veta mer om kommunens behandling av personuppgifter.