Det saknas tillräckligt med reservvatten i Lerums kommun. För att göra systemet mindre sårbart har projektet Gråbo vattentäkt skapats.
Lerums kommun har drivit frågan om deltat i Gråbo kan bli vattentäkt för regionen sedan 1991. Det har gjorts tillsammans med Göteborgsregionen och Göteborgs stad. Gråbodeltat är en stor bildning som består av grus och sand. Den har pekats ut som ett viktigt grundvattenmagasin för regionen. Flera undersökningar har gjorts och ett stort antal rapporter har skrivits. Resultatet har visat att det går att anlägga en stor grundvattentäkt i Gråbo med hjälp av konstgjord infiltration.
Kommunstyrelsen har beslutat att göra en pilotanläggning för att testa markens infiltration. Om det visar sig att marken är lämplig är nästa steg i projektet att se om det går att infiltrera vatten dit från sjön Mjörn. Det kallas för konstgjord infiltration. Det betyder att man låter ytvatten tränga ner i marken för att bilda grundvatten.
Tanken är att vatten från sjön Mjörn ska pumpas upp, in till Gråbodeltat och sen upp ur brunnar. Vattnet kommer då ha en kvalitet som liknar grundvatten. Vatten går även till vattenverk för produktion av dricksvatten.
Målet är att skapa en anläggning i full skala som fungerar för både lokal och regional vattenförsörjning.
Piloanläggningen är till för att prova om det går att göra en reservvattentäkt i Gråbo. Projektet görs tillsammans med Kretslopp och vatten i Göteborgs stad. Den upphandlade konsulten för projektet är Sweco Environment AB.
Målet är att anläggningen ska kunna användas både för Lerums och Göteborgs vattenförsörjning. Projektet är av intresse även om vattentäkten inte blir så stor. Då kommer vattnet endast att användas av Lerums kommun. Resultatet från testet kommer att vara avgörande för hur stor vattentäkt som kan byggas.
Pilotanläggningen för infiltration pågår. Den beräknas kunna utvärderas tidigast till sommaren 2022.
Om testerna ger ett positivt resultat är nästa steg att testa infiltration av Mjörnvatten.
Många sand- och grustäkter är värdefulla för miljön. Flera av dem utgör viktiga livsmiljöer för hotade arter. Speciellt med tanke på att det sker en minskning av naturliga grusiga miljöer. Exempelvis stränder längs med sjöar och andra vattendrag.
I projektet med Gråbo grustäkt har hänsyn tagits till naturvärdena. Den täcks inte med matjord som många andra avslutade täkter. Den godkändes som klar 2016.
Det finns många olika arter i området, exempelvis skalbaggar, fjärilar, fåglar, svampar och kärlväxter. I grustäkten i Gråbo finns det både vanliga växter och djur samt mer ovanliga och hotade sådana. I de branta slänterna häckar den sällsynta backsvalan. I dammarna lägger den fridlysta större vattensalamandern sina ägg.
Har du frågor eller vill du veta mer om projektet? Kontakta kommunens kundcenter KomIn.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se