Avslag för deponi i Vråssered
Mark- och miljödomstolen avslår bolaget Massoptimering Väst ABs överklagan. Det innebär att det tidigare avslaget från miljöprövningsdelegationen på Länsstyrelsen Västra Götaland är kvar och att det inte blir någon deponi för förvaring av avfall i Vråssered.
Massoptimering i Väst önskade placera en deponi för schaktmassor i Vråssered, som ligger strax utanför Lerums kommun. De planerna har en enig kommunstyrelse ställt sig negativa till. Tung trafik till och från deponin skulle under många år passera genom centrala Lerum och ut på Olofstorpsvägen. Det är direkt olämpligt och trafikfarligt, tycker Lerums kommuns politiker. De argumenten får stöd av miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen som avslog bolagets ansökan i juli 2021. Bolaget överklagade avslaget, men ett år senare, i juli 2022, avslog mark- och miljödomstolen bolagets överklagan.
Samtliga politiska partier i kommunstyrelsen medverkar i en film som publicerades i mars 2021. Där presenterar de ett antal argument varför de är negativa till deponin.
Avgörande beslut i korthet
Den 2 juli 2021 avslog miljöprövningsdelegationen på Länsstyrelsen Västra Götaland Massoptimering Västs ansökan om tillstånd för en deponi i Vråssered. Det gjorde de bland annat utifrån trafiksäkerhetsrisker och vikten av att bevara naturområdet.
Den 6 augusti 2021 lämnade Massoptimering Väst AB in ett överklagande på avslaget till mark- och miljödomstolen. Bolaget delar inte miljöprövningsdelegationens bedömning av trafiksäkerhetsrisker och värdet av att bevara naturområdet.
Den 17 november 2021 beslutade kommunstyrelsen att Lerums kommun ska skicka in synpunkter på bolagets överklagan till mark- och miljödomstolen.
Den 5 juli 2022 meddelade mark- och miljödomstolen i Vänersborg i ett domslut att de avslår Massoptimerings Väst ABs överklagande.
Senare samma månad meddelar bolagets VD i ett svar till Lerums Tidning att de inte tänker överklaga mark- och miljödomstolens beslut.
Viktiga punkter i kronologisk ordning
- Lerums kommun skriver ett samrådsyttrande i december 2018 om det olämpliga av en planerad deponi i Vråssered.
- Massoptimering ansöker den 24 mars 2020 om tillstånd för en deponi.
- Innan sommaren 2020 fick kommunen, miljöförvaltningen i Göteborg och Trafikverket tillfälle att yttra sig över om tillståndsansökan behövde kompletteras och i så fall med vad och med vilken motivering.
- Det resulterade i ett föreläggande från länsstyrelsen till Massoptimering med krav på komplettering.
- 30 augusti 2020 skickade bolaget in sitt bemötande.
- Den 2 september fick kommunen, miljöförvaltningen i Göteborg och Trafikverket återigen, i en andra kompletteringsrunda utifrån inlämnade kompletteringar, möjlighet att skicka in kompletteringssynpunkter senast den 30 september.
- Våra kompletteringssynpunkter är en viktig del i ett nytt föreläggande från länsstyrelsen till bolaget Massoptimering. Bolaget ska besvara föreläggandet senast 14 februari, tidigare 31 januari, 2021.
- 19 februari 2021 fick kommunen Massoptimerings svar inklusive bilagor från länsstyrelsen.
- Länsstyrelsen meddelade Lerums kommun måndag 8 mars att man valt att kungöra Massoptimerings ansökan, den 12 mars i GP och på länsstyrelsens webbplats.
- Kommunstyrelsens yttrande är färdigt 28 april 2021 och skickat till miljöprövningsdelegationen på Länsstyrelsen Västra Götaland.
- Miljöprövningsdelegationen fick in flera yttranden.
- Den 2 juli 2021 fattade miljöprövningsdelegationen inom Länsstyrelsen Västra Götaland beslut om avslag på ansökan.
- Den 6 augusti 2021 lämnade Massoptimering Väst in ett överklagande till mark- och miljödomstolen.
- Den 17 november 2021 beslutade kommunstyrelsen att kommunen ska skicka in synpunkter på bolagets överklagan till mark- och miljödomstolen.
- Den 5 juli 2022 meddelade mark- och miljödomstolen i Vänersborg sitt domslut att de avslår Massoptimering Västs överklagande.
- Den 20 juli står det i Lerums Tidning att bolagets VD Stefan Gustavsson skriver att de inte kommer att överklaga beslutet, "Vi kommer inte gå vidare med detta efter vårt avslag från mark- och miljödomstolen".
Senast uppdaterad: