Vårt mål är att Lerums kommun ska bli en förebild för andra kommuner i arbetet med och organisationen kring samverkan mellan skola och näringsliv. För både skolorna och företagen ska det vara en naturlig del av verksamheten att skapa plattformar för samverkan.
Det är viktigt att kommunens företag och egna verksamheter ska känna en stark koppling till närsamhället och aktivt arbeta med att säkra sin egen kompetensförsörjning. Genom samverkan får man möjlighet att visa upp och skapa intresse för sin bransch gentemot framtidens arbetstagare. Eleverna ska få en bättre uppfattning om hur samhället omkring dem är uppbyggt och vilka möjligheter som finns för deras framtida yrkesval – en ökad valkompetens. Lärarna ska tycka att det är enkelt och viktigt att samverka med näringslivet och vi ska erbjuda plattformar och verktyg för detta.
Lerums gymnasium har i flera år utvecklats inom Ung Företagsamhet, även kallad UF. Tack var många engagerade lärare har antalet företag stadigt vuxit och idag drivs ett trettiotal företag varje år. Flera företag har också vunnit priser i den regionala tävlingen och 2020 utsågs Lerums gymnasium till årets UF-skola i Västra götalandsregionen.
Genom Ung Företagsamhets utbildningar får ungdomar i gymnasiet möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Under ett läsår för eleverna prova att starta och driva ett företag från affärsidé till bokslut. Genom Ung Företagsamhet, en ideell organisation som samverkar med skolan, får barn och ungdomar lära sig att våga ta sig för saker, att tro på sig själva och sitt entreprenörskap.
Näringslivsenheten i Lerums kommun har tillsammans med det lokala näringslivet en omfattande samverkan med Lerums gymnasium där vi bland annat står för olika typer av arrangemang, evenemnang och stödinsatser.
Alla yrken behöver visas upp. Det finns tusentals yrkesbenämningar och våra unga behöver få en chans att orientera sig i några av dem. I och med den lagstadgade praon så får ni chansen att visa upp era verksamheter eller enheter.
Att erbjuda prao ger också möjlighet att påverka elevernas bild av arbetslivet och hos praoeleverna finns kanske era framtida sommarvikarier.
Kanske står du inför framtida utmaningar vad det gäller kompetensförsörjning eller jämställdhet. Praon är en möjlighet för eleverna att vidga sina vyer, lära sig mer om både sig själva och arbetslivet. De får bland annat se vilka egenskaper som krävs för att kunna utföra olika typer av yrken. De får också en möjlighet att skapa sig ett nätverk och samla erfarenhet till sina CV:n. Kunskaper som är värdefulla för deras val av utbildning och yrke. Arbetstempo, företagskulturer med mer är sådant som kommer på köpet.
Är ni intresserade av att ta emot en eller flera elever på er arbetsplats? Kontakta kommunens företagslots och näringslivsutvecklare.
För dig som gillar att göra skillnad och stötta ungdomar i sin utveckling och vill skapa nya hållbara innovativa produkter eller tjänster är Lerums Gröna tråden, före detta Lerums ljusgröna pris, något för ditt företag, förening eller organisation.
I linje med Vision 2025 vill kommunen med konceptet Gröna tråden stimulera bra idéer för hållbara jobb och utveckla samverkan mellan näringsliv och gymnasieelever. Eleverna gör under årskurs tre ett arbete i samverkan med näringslivet som fokuserar på hållbar utveckling. Syftet med samarbetet är, förutom att öka samverkan mellan ungdomar och samhället runt omkring, att eleverna ska ha någon utomstående att bolla sina idéer med.
Hållbarhetstävlingen innebär att eleverna i slutet av vårterminen i årskurs 3 får presentera sitt arbete för en jury. Därefter utses några finalister som får träffa ytterligare en jury. Sedan utses en eller flera grupper som får dela på en prissumma av 50 000 kronor. Priset utdelas i anslutning till studenten.
Telefon: 0302-52 15 03
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se