Det finns flera sätt för dig som invånare att påverka kommunens inriktning och arbete. Först och främst är Lerum, som alla kommuner, styrd av sin politiska majoritet. Det betyder att hur du röstar i valet är ett sätt att direkt påverka kommunens mål och inriktningar.
Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande grupp. Kommunfullmäktige är det enda organ i kommunen som väljs direkt av de röstberättigade. I Lerums kommunfullmäktige sitter 51 beslutande politiker och 27 ersättare. Efter valet 2018 har partierna följande mandat i kommunfullmäktige:
Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande grupp. De är invånarnas representanter och har fullmakt att besluta å deras vägnar. Kommunfullmäktiges roll är att besluta vad kommunen ska uppnå från invånarnas perspektiv. Kommunfullmäktiges möten är alltid offentliga.
I Lerums kommun finns sex fasta beredningar. Det är grupper med politiker som utreder och skapar underlag för beslut på uppdrag av kommunfullmäktige.
Kommunstyrelsen ser till att de riktlinjer och mål som beslutas i kommunfullmäktige blir genomförda. Kommunstyrelsens roll är att besluta vad som ska göras.
Kommunstyrelsen har en förvaltning med tjänstepersoner/medarbetare. Förvaltningen utför det politikerna beslutar om. I förvaltningen finns medarbetare som sköter de dagliga frågorna i till exempel skola, äldreomsorg eller på bibliotek. Förvaltningens roll är att bestämma hur arbetet ska göras.
Inför varje möte får politikerna kallelser med de punkter de ska besluta om på mötet. De får också information, handlingar, som hör till varje punkt att läsa igenom innan mötet. Du kan ta del av punkterna och handlingarna som politikerna ska besluta om.
Du kan ta del av namn, telefonnummer, e-postadress och postadress till politikerna i Lerums kommun.
Du kan också skicka post till kommunens gemensamma brevlåda, diariet, via kundcenter KomIn. Din post registreras och skickas sedan vidare till rätt person.
E-post: kommun@lerum.se
På Lerums kundcenter KomIn kan du få information och service om kommunen, om andra myndigheter, eller om ditt närområde. KomIn hjälper dig med offentlig service, eller tar reda på vart du kan vända dig.
Du kan också kontakta förvaltningen via brev, telefon och e-post.
Har du skickat en fråga till kommunen? Du ska få svar på din fråga eller information om vem som ansvarar för din fråga skyndsamt.
Kommunfullmäktiges möten är offentliga. Du är välkommen att följa diskussionerna. Du kan följa de digitalt, direkt eller i efterhand, genom våra webbsändningar här på webbplatsen lerum.se.
När coronarestriktionerna tillåter kan du följa mötet från åskådarplats i Dergårdsteatern. Kommunfullmäktige har cirka tio möten om året.
Kommunstyrelsens, nämndernas och beredningarnas möten är som regel inte offentliga.
Efter ett möte skriver sekreteraren ett protokoll som några politiker godkänner, justerar. I protokollet står de beslut som politikerna fattade på mötet. Protokollen publiceras när de är justerade och klara. Det brukar ta ungefär två veckor efter att mötet ägt rum.
Med e-förslag kan du enkelt föreslå idéer och förändringar till Lerums kommun. Du kan också stödja andras förslag och visa kommunens politiker att många tycker likadant i en särskild fråga.
Alla som är folkbokförda i Lerums kommun kan lämna och rösta på förslag. Är du under 16 år kan du behöva hjälp att legitimera dig med hjälp av vårdnadshavare eller hos kundcenter KomIn.
Kommundelsträffar är till för dialog mellan kommunens invånare och politiker. På kommundelsträffarna har du möjlighet att ställa frågor och lämna synpunkter som rör din kommundel till politikerna.
Kommundelsträffarna planeras när det finns något att delge i en viss kommundel. När det är aktuellt annonseras det i bland annat kommunens olika kanaler, som kommunens webbplats och sociala medier.
I Sverige genomförs val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige vart fjärde år. Senaste valår var 2018. Nästa valår är 2022. Till Europaparlamentet genomförs val vart femte år. Senaste Europaparlamentsvalet hölls 2019.
Du har rösträtt till riksdagen om du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige. Svenska medborgare som utvandrat måste någon gång ha varit folkbokförda i Sverige för att få rösta i riksdagsvalet.
Du har rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige om du är:
Med hjälp av det röstkort som skickas hem till dig kan du på valdagen rösta i den vallokal som anges på röstkortet. Du kan även rösta i förtid på de platser som utannonseras.
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se