Föreningsstöd från Sektor stöd och omsorg
På den här sidan får du veta vilka föreningar som kan söka bidrag från Sektor stöd och omsorg. Du får även veta vilka regler som gäller för att få bidrag och hur du söker det.
Vem som kan söka föreningsstödet
Föreningsstöd kan sökas av föreningar vars verksamhet kompletterar ansvarsområdena inom Sektor stöd och omsorg eller bidrar till att levnadsförhållanden för personer som behöver samhällets stöd förbättras.
Det kan exempelvis vara föreningar för:
- funktionsrättsfrågor
- anhöriga till en målgrupp
- pensionärer.
Föreningarna kan även ansöka om stöd till kostnader för lokaler som hyrs i samband med föreningens aktiviteter. Du ansöker för föregående års kostnader. Du kan ansöka från 1 januari. Sista ansökningsdag för föreningsstöd till samverkansföreningar och lokalkostnadsstöd är 31 mars.
Nystartad förening
En nystartad förening kan ansöka om ett föreningsstöd. Stödet ska främja nybildandet av föreningar i Lerums kommun som verkar inom sektorns ansvarsområden.
Ansökan kan göras löpande under året. I e-tjänsten på den här sidan kan du se fullständiga villkor och få svar på vilka handlingar som behöver bifogas i ansökan.
Verksamhetsstöd för socialt arbete
Alla föreningar i Lerums kommun kan ansöka om verksamhetsstödet för social verksamhet om aktiviteten eller verksamheten är riktad mot sektorns målgrupper. Det kan till exempel handla om att motverka ofrivillig ensamhet eller främja integration.
Ansökan kan göras löpande under året. I e-tjänsten på den här sidan kan du se fullständiga villkor och få svar på vilka handlingar som behöver bifogas i ansökan.
Hur du ansöker
Du ansöker om föreningsstöd, stöd till nystartad förening och verksamhetsstöd för socialt arbete genom e-tjänsten Ansök om föreningsstöd från Sektor stöd och omsorg på den här sidan.
Riktlinjer för föreningsstöd från Sektor stöd och omsorg
För att få föreningsstöd behöver föreningens verksamhet uppfylla vissa krav. Kraven innebär bland annat att föreningen behöver vara registrerad och att den främst verkar i Lerums kommun. Här kan du läsa riktlinjen isin helhet.
Inledning
Sektor stöd och omsorg
Sektor Stöd och omsorg är en av fyra sektorer inom Lerums kommun och bedriver verksamhet med ansvar för: socialtjänst – funktionsstöd och arbetsmarknad – äldreomsorg – kommunal hälso- och sjukvård.
Sektor stöd och omsorgsföreningsstöd till ideella föreningar
Sektor stöd och omsorgs föreningsstöd syftar särskilt till att främja föreningar som verkar inom sektorns ansvarsområden, utgör komplement till dess verksamheter, eller bidrar till att levnadsförhållanden för personer som behöver samhällets stöd förbättras.
Allmänna villkor
För att sektorn ska handlägga ansökan måste föreningen uppfylla följande krav:
- Föreningen ska vara registrerad hos Skatteverket som en ideell förening och ha sin huvudsakliga verksamhet i Lerums kommun.
- Majoriteten av medlemmarna ska vara bosatta i Lerums kommun.
- Föreningen ska ha en egen ekonomi som innefattar medlemsavgifter.
- Föreningen ska ha ordnad ekonomisk redovisning.
- Föreningen ska kunna styrka att lämnade uppgifter är korrekta och vid begäran ställa underlag till förfogande för granskning av kommunen.
- Föreningen ska ha ett aktuellt bank- eller plusgiro. Stöd betalas bara ut till föreningens bank- eller plusgiro.
- Föreningsstödet utgår inte till förening som för sin verksamhet erhåller bidrag eller stöd av skattemedel från annan sektor inom Lerums kommun.
Förening kan inte beviljas föreningsstöd för verksamhet/aktivitet som:
- Består av partipolitisk eller religiöst arbete.
- Uppmuntrar till bruk av alkohol, tobak eller andra droger.
Demokrati
Lerums kommun ska vara en kommun som skapar förutsättningar för att alla ska ha samma makt och chans att forma samhället och sina egna liv.
Lerums kommun följer diskrimineringslagen vars syfte är att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter för alla. Vi tror att våra olikheter berikar och utvecklar individen, verksamheten och samhället positivt.
En grundförutsättning för föreningsstöd är att föreningen ska genomsyras av de demokratiska värderingar som råder i Lerums kommun och i samhället i stort.
Föreningen ska fungera enligt demokratiska principer:
- föreningen ska ha en vald styrelse och demokratiska stadgar
- föreningen ska vara öppen för alla och arbeta för att motverka diskriminering
- föreningen ska sträva efter jämn fördelning av makt och inflytande i organisationen oavsett kön.
Föreningen ska inom ramen för verksamheten inte bryta mot:
- principen om alla människors lika värde – föreningen ska därför inte rättfärdiga, uppmana eller utöva diskriminering
- människors grundläggande fri- och rättigheter – föreningen ska därför inte rättfärdiga, uppmana eller utöva våld, tvång och hot.
De sju diskrimineringsgrunderna är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Funktionsnedsättning är en diagnosticerad nedsättning av en fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga.
Föreningar och verksamhet
Föreningsstöd kan beviljas till samverkansföreningar, lokala funktionsrättsföreningar och till intresseföreningar för pensionärer.
De olika föreningarna ska uppfylla olika krav:
Samverkansföreningar
- Ska ha som övergripande syfte att förbättra villkoren och bevaka intressen för personer med funktionsnedsättningar och äldre.
- Ska bedriva aktiviteter som bedöms vara komplement till sektor stöd och omsorgs verksamheter.
- Ska delta i dialogmöten eller motsvarande som kommunen kallar till.
Lokal funktionsrättsförening
Som lokal funktionsrättsförening räknas föreningar som inte finns lokalt förankrad i Lerums kommun, men organiserar personer eller anhöriga bosatt i Lerums kommun utifrån deras gemensamma erfarenheter av sjukdom, funktionsnedsättning eller sociala svårigheter.
Intresseföreningar för seniorer
Här avses hobby- fritids- eller intresseförening för seniorer med huvudsakligt syfte att skapa social samvaro och erbjuda fysisk, mental, kulturell och social aktivitet, till exempel studier, kulturella aktiviteter/arrangemang, resor, upplevelser och friskvård i Lerums kommun.
Föreningsstöd och beräkningsgrunder
Fördelningsmodellen utgår från avsatta medel i budget för innevarande år och är grundat i antalet föreningsmedlemmar. Det innebär att stödets storlek påverkas av hur många föreningar som ansöker samt hur många medlemmar de sökande föreningarna har.
Fördelning av medel
- 45 procent av avsatta medel fördelas som föreningsstöd till samverkansföreningar och lokala funktionsrättsföreningar. Stödet för medlem i samverkansförening är 1,4 gånger större än stödet för medlem i lokal funktionsrättsförening.
- 40 procent fördelas som lokalkostnadsstöd.
- 15 procent fördelas som verksamhetsstöd till social verksamhet och som föreningsstöd till nystartade föreningar.
- I de fall summan för lokalkostnadsstöd överstiger budgeterad post om 40 procent av föreningsstödet, kommer stödet att minskas i motsvarande omfattning hos sökande föreningar.
- I de fall medel understiger budgeterad post för lokalkostnadsstöd kommer dessa att läggas till posten föreningsstöd till samverkansföreningar och lokala funktionsrättsföreningar.
Lokalkostnadsstöd
- Stödet kan endast sökas av samverkansföreningar, samt intresseföreningar för pensionärer.
- Lokalkostnadsstödet baserar sig på föregående års kostnader i efterskott och ges till föreningens lokalkostnader som uppstår i samband med föreningens aktiviteter.
- Lokalkostnadsstöd utgår med 130 kr per medlem. Stödet begränsas till max 60 procent av hyreskostnaden.
- För att beviljas lokalkostnadsstöd ska hyresavi eller annan handling som visar på hyreskostnaden bifogas ansökan.
- Har föreningen intäkter för uthyrning av lokaler de söker lokalkostnadsstöd för ska det redovisas särskilt av föreningen. Föreningen beviljas endast lokalkostnadsstöd för nettokostnaden.
Hyreskostnader som inte är stödberättigade
- Lokal hyrd för kommersiell verksamhet, som innebär att entré- eller deltagaravgifter eller motsvarande tas för medlemmar och/eller icke medlemmar.
- Lokal hyrd för studiecirkelsammankomster eller dylikt där statsbidrag eller bidrag i annan ordning erhålls.
- Hyra av lokaler som redan är subventionerade av kommunen.
Stödberättigad medlem
- Är medlem som betalat föreningens fastställda medlemsavgift för senast avslutat verksamhetsår och är bosatt i kommunen. Gäller inte funktionsrättsföreningar i Lerum.
- Har rösträtt och är valbar till förtroendeuppdrag inom föreningen.
- Föreningsstöd utgår till medlemmar som fyllt 65 år. För medlemmar i funktionsrättsförening finns ingen åldersgräns.
Verksamhetsstöd för social verksamhet
Verksamhetsstödet för social verksamhet kan sökas för initiativ tagna av civilsamhället för ändamål eller behov/situationer relevant för sektorns målgrupper. Stödet kan sökas löpande under året av alla föreningar i kommunen som uppfyller kraven under rubrikerna Allmänna villkor och Demokrati.
- Stödet kan sökas för aktiviteter som syftar till att förebygga och bryta ensamhet och isolering.
- Stödet kan även sökas för verksamhet/aktiviteter som kompletterar verksamhet som tillhör socialtjänstens ansvarsområden:
- Barn, unga och vuxna personer som befinner sig i social utsatthet eller utanförskap
- Äldre personer
- Personer med funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa
- Stöd till anhöriga
- Personer som utsätter andra för, eller själva blir utsatta för hot och/eller våld
- Brottsoffer och brottsförebyggande verksamhet
- Prevention av alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel
- Främjande av integration
- Stöd kan också beviljas till aktiviteter eller verksamhet som anknyter till de olika inriktningsmålen i stöd och omsorg sektorsplan innevarande år. Inriktningsmålen kan ges av handläggare av föreningsstöd på Sektor stöd och omsorg
- Sektorchef kan även besluta om föreningsstödet om ändamålet är av särskild vikt eller särskilt angeläget för sektorns målgrupper.
- Stödet är selektivt, vilket innebär att varje ansökan prövas för sig. Prioritering sker utifrån nyttan och behovet för målgruppen, samt det ekonomiska behovet av stödet.
Föreningsstöd till nystartad förening
Ett föreningsstöd om 3 000 kronor kan ansökas om och avser att främja nybildandet av föreningar i Lerums kommun som verkar inom sektorns ansvarsområden. Ansökan görs på särskild blankett och ska ha följande handlingar bifogade:
- Stadgar, verksamhetsplan och protokoll från konstituerande möte.
- Föreningsuppgifter, medlemsförteckning, samt organisationsnummer.
- Ansökan kan göras löpande under året.
Så ansöker föreningen
- Sektorn utformar anvisningar och blanketter som ska användas för ansökan, samt fastställer ansökningstider som föreningarna bevakar på kommunens webbsida.
- Ansökan ska vara gjord i enlighet med sektorns anvisningar, samt vara komplett och inlämnad i tid.
- Bekräftelse om mottagen ansökan skickas till föreningen.
- Sektorschef för Sektor stöd och omsorg fattar beslut om de olika föreningsstöden.
- Beslut skickas till föreningen.
- Utbetalningen sker som regel senast fyra veckor efter sista ansökningsdag. För verksamhetsstöd till socialt arbete, samt föreningsstöd till nystartad förening sker utbetalning inom två veckor efter beslutat stöd.
- Utbetalning av föreningsstöd sker till föreningens bankgiro- eller plusgirokonto.
- Kommunen har ingen laglig skyldighet att betala ut föreningsstöd och ett avslag kan inte överklagas.
- Om föreningen inte uppfyller ovan angivna villkor, eller lämnat felaktiga uppgifter i sin ansökan eller redovisning, kan detta föranleda att sektorn håller inne, stoppar, eller återkräver hela eller del av föreningsstödet.
- Synpunkter och klagomål meddelas till Kundcentret KomIn och handläggs då enligt rutin.
Ansökan
- Sista ansökningsdag för föreningsstöd till samverkansföreningar och lokalkostnadsstöd är 31 mars.
- Verksamhetsstöd för social arbete, samt föreningsstöd till nystartad förening sker löpande under året.
Ansökan ska innehålla följande:
- Ansökningsblankett – fullständigt ifylld.
- Kopia på föreningens stadgar. Gäller endast förstagångssökande eller förening som sedan tidigare ansökan ändrat sina stadgar.
- Verksamhetsberättelse
- Resultaträkning samt fastställd balansräkning
- Årsmötesprotokoll inklusive revisionsberättelse
Ansökan sker skriftligt på kommunens ansökningsblankett och efterfrågade handlingar ska bifogas.
Kompletterande handlingar ska ha inkommit inom två veckor efter det att sektorn påtalat behovet av det.
Ansökan kan lämnas till kundcenter KomIn eller skickas till:
Föreningsstöd
Sektor SO
Lerums kommun
443 80 Lerum
Andra typer av stöd från Sektor stöd och omsorg
Om du vill söka annat stöd från fonder och stiftelser som inte har med föreningar att göra, besök sidan Fonder och stiftelser, Sektor stöd och omsorg.
Senast uppdaterad: