Farligt avfall från verksamheter
Farligt avfall kräver en särskild hantering jämfört med annat avfall. Verksamheter ska rapportera in farligt avfall och se till att det tas om hand på rätt sätt.
Farligt avfall
Nästan alla verksamheter producerar någon form av farligt avfall. Farligt avfall kräver en särkild hantering eftersom det exempelvis kan vara brandfarligt, frätande eller giftigt för människor och miljön.
Farligt avfall som uppstår i er verksamhet får inte blandas med annat avfall. Det ska förvaras så att eventuellt spill och läckage inte kan nå mark, vatten eller avlopp. Du som verksamhetsutövare är ansvarig för att se till att farligt avfall samlas in och hanteras på ett miljömässigt godtagbart sätt.
Exempel på farligt avfall:
- tryckimpregnerat trä
- vitvaror
- spillolja
- oljefilter
- oljeförorenade trasor och trassel
- innehållet i olje- och slamavskiljare
- förbrukade tvättvätskor och avfettningsmedel
- kemikalierester som har farlighetsmärkning.
Krav på verksamheter att rapportera in sitt farliga avfall
Allt farligt avfall från verksamheter behöver rapporteras och klassas. För att lämna elavfall behövs ett så kallat avlämnarintyg. Det här berör alla företag och verksamheter som:
- producerar farligt avfall
- transporterar farligt avfall
- samlar in farligt avfall
- behandlar farligt avfall
- mäklar eller handlar med farligt avfall.
De här verksamheterna ska rapportera uppgifter om det farliga avfallet till avfallsregistret hos Naturvårdsverket. Du behöver rapportera senast två arbetsdagar efter att det farliga avfallet transporterats. Om du ska transportera ditt eget farliga avfall behöver du anmäla det eller få tillstånd från Länsstyrelsen.
Lämna farligt avfall
Återvinningcentralen Hultet tar inte emot farligt avfall från verksamheter. Samma gäller för i stort sett alla återvinningscentraler i regionen. Du kan lämna mindre mängder elektronik och ljuskällor förutsatt att du kan visa ett ifyllt avlämnarintyg från El-Kretsen.
Farligt avfall och tryckimpregnerat trä från verksamheter
Farligt avfall och tryckimpregnerat trä från verksamheter tas emot av olika företag. I kontaktrutan listar vi en del av dem.
Företag som tar emot farligt avfall och tryckimpregnerat trä
Fortum Waste Solutions AB
Telefon: 019-30 52 00
E-post: kundservice.rws@fortum.com
Ragn-Sells Recycling AB
Telefon: 0771-88 88 88
E-post: kundservice@ragnsells.com
Renova Miljö AB
Telefon: 031-61 85 30
E-post: kundservice@renova.se
Renova tar emot tryckimpregnerat trä från småföretagare på Renovas omlastningsstation i Stenkullen.
Adress: Hunstugans väg 31.
Renova tar emot mindre fordon, såsom pick-up eller kangoo, men inga större transporter som kan tippa av släp eller flak. Företaget får själva lasta i containers.
Företaget behöver ta med ett transportdokument för farligt avfall. Det ska vara ifyllt enligt Naturvårdsverkets krav. Företaget behöver även ha ett vågkort från Renova Miljö AB så att Renova kan fakturera.
Stena Recycling AB
Telefon: 031-58 44 50
E-post: salj.goteborg@stenarecycling.se
Veolia Recycling Solutions Sweden AB
Telefon: 031-58 69 00
E-post: goteborg.recycling@veolia.com
Senast uppdaterad: