Matavfall och restavfall från verksamheter
Matavfall och restavfall sorteras var för sig. För verksamheter finns större matavfallspåsar att beställa. Rinnande fett ska sorteras i kärl.
Insamling matavfall och restavfall
Verksamheter sorterar ut matavfall och restavfall i två separata kärl eller containrar.
Matavfallspåsar
Det finns större påsar som rymmer 22, 45 och 140 liter för verksamheter. De är anpassade för större mängder matavfall från restauranger, skolkök och andra verksamheter. Påsarna är tillverkade av dubbelt papper och är förstärkta i botten. För att använda de påsarna behöver du särskilda påshållare.
Om du vill ha mer information eller beställa påsar kan du kontakta kommunens kundcenter KomIn.
Matavfall och livsmedelsbutiker
Hantering av livsmedelsavfall från exempelvis butiker omfattas av särskilda krav vad gäller utsortering, hantering och transport av matavfall. Bland annat måste butiker separera matavfall från förpackningar innan de slängs.
Läs mer om kraven på Naturvårdsverkets webbplats.
Frityrolja och stekfett
Fett får absolut inte hällas i fettavskiljaren då fettavskiljaren fylls direkt och fettet rinner ut i avloppet. Iställer ska du samla frityrolja eller annat rinnande fett i ett kärl. Det finns företag som erbjuder kärl och som hämtar och återvinner ihopsamlat fett från livsmedelsverksamheter. Det är inget som kommunen ordnar, utan du får hitta de företagen på egen hand.
Kontakta kundcenter KomIn
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad: