Sortering av avfall
Sortera ditt avfall och lämna det på rätt plats. Genom att sortera och återvinna gör du en betydande insats för miljön.
Sorteringsguide
Funderar du över hur du ska sortera ditt avfall? Vad ska du lägga i din soptunna, ta med till återvinningscentralen Hultet eller till en återvinningsstation? I vår sorteringsguide får du svaret.
Miljöutbildning för skolor
Vad händer med det som slängs egentligen? Renova tillsammans med ägarkommuner erbjuder miljöutbildningar för elever i kommunerna. Lerums kommun är en av ägarkommunerna. Utbildningarna är kostnadsfria.
Miljöutbildning på Renova Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Producentansvar
I de flesta fall ligger ansvaret för återvinning på leverantören av produkten. Producentansvar innebär att producenten är skyldig att se till att det finns insamlingssystem och platser för inlämning av avfallet.
Förpacknings- och Tidningsinsamlingen har producenternas uppdrag att se till att förpackningar samlas in och återvinns i Sverige. Producentföretagen bekostar även TMR:s pick-up service.
Producentansvaret för insamling och återvinning av batterier och gammal elektronik sköter El-Kretsen i Sverige. El-kretsen samarbetar med Lerums kommun som står för mottagningsplatser för elavfall och batterier.
- Naturvårdsverket om producentansvar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Förpacknings- och tidningsinsamlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- TMR:s pick-up service Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- El-kretsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sortering av avfall för verksamheter
Den verksamhet som har förpackningsavfall ska enligt lag sortera ut det från annat avfall. Verksamheten behöver sortera följande:
- papper och kartong
- plast
- metall
- färgat glas
- ofärgat glas
- plastflaskor och metallburkar med pant
- trä
- övrigt förpackningsmaterial, exempelvis förpackningar av kork, porslin, keramik, tyg med mera.
Förpackningsavfall som klassificeras som farligt avfall ska sorteras ut som farligt avfall och hållas skiljt från annat avfall. Det gäller förpackningsavfall som har farliga egenskaper på grund av själva materialet som förpackningen är tillverkad av, om förpackningen är förorenad med farliga ämnen från tillverkningsprocessen eller om förpackningen har förorenats under användningen.
Det finns fler regler som berör avfallshantering från verksamheter. För att få veta vad som gäller kan du besöka naturvårdsverkets webbplats.
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: