Solceller och batterier
Solceller ger el utan att något bränsle behövs och utan att ge några utsläpp.
E-tjänster
I e-tjänsten räknas solcellsinstallation som en ändring av fasad.
Ansök om bygglov för solceller och solvärme Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Använd solenergi
Det finns olika sätt att dra nytta av solenergi:
- ha egna solceller på taket eller fasaden.
- köp andelar i en solcellspark.
- köp aktier i företag som jobbar med solenergi. På svenska börsen finns det företag som säljer solcellspaneler, tillverkar utrustning som gör solcellspaneler eller på olika sätt gör om solenergin till framförallt el.
Solceller på huset
För att producera så mycket som el som möjligt behöver solcellerna få så mycket solljus som möjligt. En anläggning på 1 kilowatt som är placerad rakt mot söder med 30–50 graders lutning producerar i Lerum drygt 900, upp till 1000, kilowattimmar el per år. Då tar den upp en yta av cirka fem kvadratmeter. Många villaägare installerar drygt tio kilowatt solceller.
Solceller sätts oftast på taket men det finns också teknik för att montera på fasader. I de flesta fall är de svarta, rektangulära, solcellspanelerna det mest ekonomiska valet. Tegelfärgade paneler och paneler som liknar takpannor finns. Solcellspaneler för fasader finns i flera kulörer
Lönsamt med solel?
Generellt är solel lönsamt, men det varierar mellan olika solcellsanläggningar.
Det vanligaste är att en solcellsanläggning kopplas till elnätet. Då kan du mata ut överskottet. Elhandelsbolagen ger betalt för utmatad el. Det vanligaste är att de erbjuder så kallat spotpris. Det är ungefär det samma som att ha rörligt elpris. Ersättningen per kilowattimma varierar därför månad för månad. Även elnätsbolagen i Lerums kommun ger betalt för utmatad el.
Den kanske mest lönsamma kilowattimman är den som du, med solcellernas hjälp, slipper köpa. Förutom kostnaden för själva elen slipper du även överföringsavgiften, energiskatten och momsen på de kilowattimmar som du slipper köpa.
Mikroproduktion
I kontakter med elnätbolag, elhandelsbolag och Skatteverket är det bra att känna till gränserna för när el från en solcellsanläggning räknas som mikroproduktion. För att klassas som mikroproduktion i elbranschen är elnätabonnemanget på högst 63 ampere och solcellsanläggningens inmatning högst 43,5 kilowatt. Dessutom måste det finnas ett behov av att köpa el via samma elmätare och inmatningen av solel måste rymmas inom det befintliga elnätabonnemanget.
Som mikroproducent betalar du ingen anslutningsavgift till elnätbolaget för att ansluta solcellsanläggningen.
60 öre skattereduktion
I skattereglerna är villkoren för mikroproduktion lite annorlunda. En solcellsanläggning som klassas som mikroproduktion i skattereglerna kan få 60 öre i skattereduktion för varje utmatad kilowattimma. En förutsättning är att det finns skatt att betala som kan reduceras. Du kan få skattereduktion upp till så många kilowattimmar som du köper under ett kalenderår, dock max 18000 kronor. Antalet kilowattimmar rapporteras av elnätsbolaget till Skatteverket och skattereduktionen syns i inkomstdeklarationen året efter. Om du säljer mer el än du köper, får du ingen skattereduktion på det överskjutande antalet kilowattimmar.
Det finns fler villkor för att klassas som mikroproducent i skattereglerna men detta är det som är aktuellt för solcellsanläggningar på normalstora villor och små företag.
Den 60-öriga skattereduktionen tas bort 1 januari 2026.
Statligt stöd och bidrag
Privatpersoner kan i de flesta fall få 20 procent i stöd för solcellsinstallationer, så kallad skattereduktion för grön teknik. Från 1 juli 2025 är skattereduktionen 15 procent.
- Det är kostnaden för arbete och material, inklusive moms, som ger skattereduktion.
- Maxbeloppet i skattereduktion är 50 000 kronor per person och år
- Solcellerna måste vara anslutna till elnätet
- Installationen måste göras på ett småhus eller lägenhet som du äger eller i en lägenhet som är en bostadsrätt som innehas av dig
- Det måste vara i ditt eller din förälders hushåll
- Småhus eller en lägenhet som ägs av dig och är under uppförande kan få skattereduktion
- Avdraget görs direkt på fakturan och räknas sedan av från din skatt som en skattereduktion
För företag och föreningar finns inget renodlat solcellsbidrag att söka.
Egen solel vid elavbrott
För att ha nytta av solcellerna vid elavbrott måste du ha en växelriktare som är avsedd för så kallad ö-drift och en teknikbox som kopplar bort det ordinarie elnätet. Solcellsanläggningen behöver också ett separat jordtag. Jordtaget ska kontrollmätas vart åttonde år.
Systemet bör kompletteras med batterier för att det ska ge el även när solen går i moln eller går ner för dagen.
Vid elavbrott kan el matas ut via teknikboxens uttag. Om en vattenpump eller annan större utrustning ska kopplas in kan teknikboxen behöva trefasuttag och behöva dimensioneras för att klara startströmmens effekt.
Solceller och batterier i normal villastorlek kan förväntas ge el till det nödvändigaste medan exempelvis elvärme, får prioriteras bort eller lösas på annat sätt.
Batterier för energilagring
Med batteri kan du lagra el för att använda vid ett senare tillfälle, oftast inom ett dygn. Vanligtvis är det el från solcellerna som laddas in i batteriet. Det vanligaste är sedan att använda egen solel när elbehovet är högre än vad solcellerna ger. Batteriet kan även ställas in för att ge el först när husets elbehov överstiger en viss nivå.
Det är också vanligt att teckna ett avtal med ett företag som tar kontroll över batteriet. Batteriet står då i beredskap för att både ladda in och ur beroende på elnätets behov. Med ett sådant avtal får du betalt för tidsperioden som batteriet står i beredskap. Ytterligare en tänkbar användning är att ladda upp batteriet när elpriset är lågt för att slippa köpa el när elpriset är högre. Beroende på typ av batteri och styrsystem kan batteriet användas till en eller flera funktioner samtidigt.
De flesta som installerar solceller installerar också batterier på 10–15 kilowattimmar. Tillverkarens anvisningar anger var batterierna kan placeras för att fungera bäst utan att bli överhettade eller nedkylda. Det är en rekommendation att batterier placeras i en separat byggnad, alternativt i ett brandtekniskt avskilt utrymme som är möjligt för räddningstjänsten att ventilera.
Boverket har regler för energilager, BFS 2024:7. Där framgår att energilager med större kapacitet än 20 kilowattimmar kan behöva placeras i egen brandcell med möjlighet till brandgasventilering. Det finns möjlighet till undantag från kraven om annat än litiumjonbatterier används. Brandsluss kan behövas. Boverkets regler gäller från 1 juli 2025 men nuvarande bestämmelser kan i många fall användas till och med 30 juni 2026.
Installera säkert
Vid en installation placeras ofta elkablar där det normalt sett inte finns strömförande material. De kan därför utgöra en risk om arbete behöver utföras på byggnaden. Exempelvis om räddningstjänst, hantverkare eller annan servicepersonal behöver arbeta med byggnaden.
- Elektriska installationer får bara göras av behörig elektriker. Branschens Elinstallationsregler anger hur installationen ska göras, vilka komponenter som ska ingå och hur de olika delarna ska märkas ut så att det framgår vad det är.
- Kontrollera att företaget du anlitar får jobba med solcellsanläggningar. Det görs enkelt via Elsäkerhetsverkets tjänst Kolla elföretaget. Där väljer du Produktionsanläggningar.
- Kontrollera med säljaren att husets huvudsäkringar klarar av maximalt utmatad effekt. Eventuellt behöver säkringsnivån höjas eller att någon åtgärd görs så att maximalt utmatad effekt ligger inom vad huvudsäkringarna klarar utan att riskera överhettning.
- För bland annat Räddningstjänsten är det viktigt att snabbt se att solceller finns, var och hur de kan kopplas ifrån.
- Tänk på att solcellspaneler kan skapa solreflexer.
- Snö glider lätt av solcellspanelerna. Snörasskydd kan behövas på taket för att skydda mot fallande snö.
Behövs bygglov?
Rekommendationen är att alltid fråga om bygglovsansökan eller anmälan till byggnadsnämnden behöver göras. Det är svårt för en fastighetsägare att känna till gränser och de detaljerade bestämmelserna. Solcells- och solfångaranläggningar kan oftast installeras utan bygglov eller startbesked.
Bygglov för solceller/solfångare behövs:
- om de placeras på annat sätt än att de följer byggnadens form, exempelvis om panelerna monteras på en ställning på byggnaden
- om panelerna integreras i tak eller fasad
- på byggnader eller i områden med kulturvärden om fastigheten ligger inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser
- om det i detaljplanen finns bestämmelser som påverkar den planerade installationen.
På byggnader eller i områden med kulturvärden, utan detaljplan eller områdesbestämmelser, rekommenderar byggnadsnämnden att du som vill installera solceller eller solfångare söker frivilligt bygglov.
Anmälan till byggnadsnämnden behövs om installationen ska göras på en byggnad där monteringen påverkar byggnadens bärande konstruktion eller väsentligt påverkar byggnadens brandskydd. Detta gäller byggnader som är större än en vanlig villa. Fråga oss gärna om du är tveksam.
Fristående anläggningar behöver oftast inte bygglov
Solceller och solfångare placerade på marken som en fristående anläggning är generellt bygglovsbefriade. Om solcellspanelerna däremot placeras så att de får en annan funktion, exempelvis förvaringsutrymme, carport eller uppfattas som ett plank, behöver kommunen bedöma frågan om bygglov på nytt. Om panelerna placeras så att en person kan stå under dem behöver kommunen också bedöma frågan om bygglov behövs.
En anläggning på marken som kan göras utan vare sig bygglovsansökan, anmälan till byggnadsnämnden eller strandskyddsdispens kan behöva samråd med Länsstyrelsen enligt Miljöbalken 12 kapitel 6 paragrafen, ett så kallat 12:6-samråd. En placering på marken ställer även större krav på att byggherren själv kontrollerar och bedömer anläggningens lämplighet och inverkan på omgivningen så att ingen påverkas särskilt negativt. Vid installationer inom detaljplanelagt område behöver bygglovsenheten kontaktas för bedömning av platsens lämplighet.
Solvärme
Solvärmeanläggningar omvandlar solens strålar till värme. I en vanlig villa kan en anläggning minska ditt behov av köpt energi med 2 000–2 500 kilowattimmar per år.
Solvärme används mest i kombination med en ved- eller pelletspanna. Solvärme kan även kombineras med en bergvärmepump. Då värmer solen upp borrhålet lite extra vilket gör värmepumpen mer energieffektiv. Det finns också olika typer av hybridsolceller där både solvärme och solel tas tillvara.
Ansök om bygglov via e-tjänst
När bygglov eller anmälan tillbyggnadsnämnden för solceller eller solfångare krävs kan du ansöka via e-tjänsten för bygglov. Till bygglovsansökan eller anmälan till byggnadsnämnden behöver du skicka in:
- fasadritning
- tomtkarta
- enkel teknisk beskrivning
- förslag till kontrollplan.
Panelerna ska vara inritade på tomtkartan och på fasadritningen. På fasadritningen anger du även mått på taket och panelerna. Samtliga dokument ska vara försedda med fastighetsbeteckning.
I Lerum kostar bygglov och startbesked för solenergianläggningar ingenting. Vid nybyggnation ska du rita in solcells- eller solfångarpanelerna på fasadritningen, så att de ingår i bygglovet för hela bygget.
Underhåll solceller
En solcellsansläggning som varit igång några år kan behöva en kontroll och genomgång. Kablar och kontakter på taket kan ha lossnat från sina fästen eller skadats. Äldre installationer kan behöva nya fästen för kablar och kontakter.
För övrigt behöver en solcellsanläggning väldigt lite underhåll. Det är bra att titta till paneler och växelriktare lite då och då i fall något ändrats som skulle kunna påverka driften. Titta också i skötsel- och underhållsinstruktionerna för växelriktaren och panelerna. Damm, pollen, frömjöl och löv på solpanelerna sköljs vanligtvis bort av regn.
Om du köper ett hus med solceller är det bra att få dokumentation av solcellsanläggningen. Det kan också vara bra att göra en kontrollbesiktning för att se vilket skick den är i och planera eventuellt underhåll.
Elsäkerhetsverkets föreskrift, ELSÄK-FS2022:3, ställer krav på att företag har rutiner för löpande kontroll av sin solcellsanläggning.
Nedtagning träd
I samband med rådgivning om solceller får vi frågor om att fälla träd som skymmer för kommande solceller.
Vårt råd i många fall är att träden ska stå kvar. Träden gör större nytta som träd jämfört med om de tas ner för att få några kilowattimmar extra solel.
Ofta handlar det om träd som ger skuggor på taket mellan sen höst och tidig vår. Det är den period när solcellerna ger minst el. Det är därför inte försvarbart att ta ner träden med solcellerna som enda motiv.
På kommunens mark är det parkenheten som beslutar om nedtagning av träd.
Strandskyddsdispens och landskapsbildskydd
Inom strandskyddsområden kan strandskyddsdispens behövas. För att få det behöver du kontakta miljöenheten. I områden med landskapsbildskydd kan dispens från Länsstyrelsen behövas.
Kontakt
Energirådgivning
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: energiradgivning@lerum.se
Bygglovsenheten
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: bygglovsenheten@lerum.se
Senast uppdaterad: