Vi hjälps åt att spara el – varje kilowattimme räknas
Energisituationen i Sverige och Europa är kraftigt ansträngd. Det handlar inte bara om höga elpriser. Det finns även risk att elen inte kommer räcka under vissa timmar i vinter. Nu behöver vi alla hjälpas åt att förbättra situationen genom att minska vår elförbrukning.
Det gäller alla – myndigheter, organisationer, företag och privatpersoner. Genom att förbruka mindre kan vi minska risken för elbrist.
Om det trots åtgärder uppstår elbrist så kommer samhällsviktig verksamhet som till exempel sjukhus, äldreboenden, räddningstjänst och larmtjänst att prioriteras.
Vad gör Lerums kommun?
Lerums kommun har i flera år arbetat kontinuerligt med att minska elförbrukningen och är redan idag en av de kommuner i Sverige som använder minst energi per kvadratmeter lokalyta.
Målet för kommunens verksamhetslokaler är enligt energiplanen att energiförbrukningen ska understiga 145 kilowattimme per kvadratmeter på våra fastigheter. Energiförbrukningen succesivt minskat de senaste åren och förvaltningen har nått målet.
Energiförbrukning i kilowattimmar per kvadratmeter
2019 | 2020 | 2021 |
---|---|---|
146,1 | 138,2 | 136,2 |
Badhus och ishallar drar mycket energi. Därför har kommunen i flera år effektiviserat energianvändningen i dessa lokaler. Senast i september installerades en ny värmeväxlare i Vattenpalatset för att tillvarata spillvärmen i avloppsvattnet.
Belysningen i Lerums kommuns lokaler består till 80 procent av LED-belysning. Målet är att all belysning ska vara LED inom kort. Kommunen byter även äldre LED-belysning till nyare effektivare LED.
Cirka hälften av kommunens offentliga belysning är redan idag programmerade för nattsänkning, så kallad dimning, av ljusstyrkan för att spara el. Kommunen har dimbar belysning i 50 procent av beståndet, så kallad nattsänkning. Detta ger besparingar på 40 procent på total energiförbrukning och har gjort att vägenheten sparat ungefär 200 megawattimmar varje år de senaste fem åren.
Vägenheten arbetar fortlöpande med att byta ut äldre armaturer till energisnåla LED.
Kommunens lokaler har snålspolande munstycken i handfat och duschar.
Vad tänker Lerums kommun göra i vinter för att spara el?
Lerums kommun använder cirka 24 300 megawattimmar 2022, vilket motsvarar
1 200 villors årsförbrukning. Närmare 80 procent av den elförbrukningen är kopplat till kommunens lokaler. Därför ser Lerums kommun över hur vi ytterligare kan styra systemen för att sänka elförbrukningen inom ventilation, belysning och uppvärmning utan större påverkan av verksamheterna i lokalerna. Övrig elförbrukning är exempelvis gatubelysning, vattenverk och fritidsanläggningar. Konsekvensanalyser pågår i organisationen.
Konkreta åtgärder
En projektgrupp arbetar med energibesparingsåtgärder på fastighetssidan. I nuläget arbetar kommunen med att trimma styrsystemen och energioptimera driften.
- Det innebär bland annat att se över ventilationen i kommunens fastigheter, minska drifttiderna och möjliggöra närvarostyrd ventilation.
- Möjligheten till att fler fastigheter, snabbare är planerat, ansluts till fjärrvärmenätet.
- Även eventuell sänkning av inomhustemperaturen och luftflöden undersöks.
Jul- och rondellbelysning även denna vinter
Kommunen har beslutat att julbelysning i julgranarna på torgen får vara kvar. Belysningen är LED och elförbrukningen liten. Lerums kommun står för belysningen på torgen i Lerum, Gråbo, Tollered och Sjövik. I Floda är det näringslivet som har hand om julgransbelysningen. Att ha kvar julbelysningen i centrumen kan bidra till att underlätta julhandeln, som är viktig för det lokala näringslivet. Ljusen på torgen bidrar också till att öka känslan av trygghet i centrumen under årets mörkaste tid. Om energiläget förändras och blir markant sämre kan julbelysningen helt släckas ner. Som exempel förbrukar julgranen på Bagges torg med sina 30 ljusslingor cirka tre kilowattimmar per dag vilket motsvarar en kostnad på fem kronor per dag.
Även julbelysningen i rondellerna får vara kvar. Belysningen är LED. Ljusen bidrar till ökad trygghet. Som exempel förbrukar rondellbelysningen cirka två kilowattimmar per dag vilket motsvarar en kostnad på tre kronor per dag.
Det här kan du göra – tips från Energimyndigheten
Välj att göra saker som att tvätta, diska och ladda elbilen när elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst. Det vill säga mitt på dagen, på natten och på helgen. Det är en av de enskilt viktigaste åtgärderna du kan bidra med för att avlasta elsystemet. Men som alltid, tänk på brandsäkerheten.
Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Kan du dessutom styra eluppvärmningen till mitt på dagen och på natten gör du en stor nytta för elsystemet.
Duscha kortare och fyll tvätt- och diskmaskinen. Genom att byta till effektiva kranar och duschmunstycken kan du dessutom minska din varmvattenanvändning upp till 40 procent.
Stäng av och släck när du lämnar rummet. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.
Upp till en tredjedel av en villas värme läcker ut genom fönster och dörrar, som enkelt kan tätas till låg kostnad. Planerar du att renovera – passa på att exempelvis tilläggsisolera.
Undvik det som drar mycket el och som du kanske inte behöver, exempelvis elburen golvvärme, bastu och torktumlare. Om du måste ha golvvärmen på, se till att den är på samma temperatur som resten av huset för att undvika att den drar onödigt mycket el.
Energi- och klimatrådgivning
Kommunen erbjuder gratis energirådgivning. Du kan kontakta oss för att få råd om exempelvis uppvärmning, transport, statliga bidrag, solceller och elbilsladdning.
E-post: energiradgivning@lerum.se
Senast uppdaterad: