Cisterner, kan rosta sönder inifrån även om de bara innehåller olja. Anledningen är att det alltid finns lite fukt som med tiden kan skada metallen.
Många cisterner kan lätt börja rosta. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att den är tät. Att rengöra ett läckage av oljespill kan både kosta mycket och ta lång tid.
Cisterner som rymmer mer än 1 kubikmeter eller mer än 250 liter inom vattenskyddsområde inkluderas i Naturvårdsverkets regler om skydd mot mark- och vattenförorening.
Inom vattenskyddsområden gäller hårdare regler. Det beror på att dricksvattnet inte får riskera att påverkas om det blir utsläpp. I Lerums kommun finns fyra vattenskyddsområden:
Cisternen och rör som går till och från cisternen ska kontrolleras med jämna mellanrum. Det är regler från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 2018:3 som styr detta. Där finns också hur ofta olika cisterner ska kontrolleras.
Cisterner som slutar att användas ska tömmas, rengöras och i första hand tas bort. Det ska också anmälas till miljöenheten på Lerums kommun. Tömning och rengöring bör göras av någon som är kunnig på området. Det som tas bort ska hanteras och slängas som farligt avfall. Tänk på att påfyllnings- och luftningsrör tas bort eller rättas till så att påfyllning av misstag inte kan ske.
Installation av ny cistern behöver anmälas till miljöenheten. Anmälan ska vara skriftlig. Anmälan behöver göras senast fyra veckor innan installationen. Vid installation görs en kontroll. Fler kontroller görs med jämna mellanrum. Kopior från kontrollerna ska skickas in till miljöenheten.
Det är viktigt att motverka spill eller läckage till mark och vatten i närheten.
För cistern utomhus ovan mark bör den placeras under tak, på hårdgjord invallad yta och ha påkörningsskydd. Andra lösningar, till exempel dubbelmantling, kan också fungera.
För cistern inomhus kan ett utrymme utan golvbrunn och med en förhöjd tröskel ersätta invallning. Om utrymmet saknar trösklar eller har golvbrunn behöver cisternen vallas in. Invallning bör omfatta hela den volym som kan rinna ut ur cisternen.
Kontakta gärna miljöenheten om du planerar skyddsåtgärder, för en diskussion om utformning.
Telefon: 0302-52 14 64
E-post: miljoenheten@lerum.se
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se