Grilla säkert på sommaren
På sommaren gillar vi mer och har oftare picknick. Här får du några råd för att undvika smitta från mat under sommaren.
Hemgrillad mat har orsakat många matförgiftningar, men om du följer några enkla råd är risken för att bli sjuk av maten mycket liten.
När du handlar
Se till att köttet, kycklingen eller fisken placeras i kyla så snabbt som möjligt. Om det är varmt, eller om du inte ska hem direkt, ta med en kylväska med kylklampar i.
Tina och marinera kött
Om köttet eller kycklingen varit fryst är det viktigt att det tinas ordentligt. En dåligt tinad kyckling kan vid grillningen bli färdiggrillad på utsidan och halvrå på insidan. Då finns det risk att vissa bakterier har överlevt och kan orsaka problem.
Upptining av fryst kött görs bäst i kylskåp. En kyckling eller en lite större köttbit tar ett dygn att tina. Köttet kan tina snabbare om du lägger förpackningen i kallt vatten. Ett annat sätt är att tina i mikrovågsugn. Detta bör du göra precis innan köttet ska grillas.
Om du marinerar köttet innan du grillar det så förbättras smaken. Men i den använda marinaden kan det finnas bakterier från köttet. Pensla därför inte det färdiggrillade köttet med den använda marinaden.
Om du vill använda marinaden för att krydda en sås, bör du istället ta undan lite av den nygjorda marinaden innan du lägger i köttet.
Håll maten kall
Om du ska ha picknick och grilla:
- packa köttet i en kylväska med kylklampar
- placera inte kylväskan i direkt sol
- öppna inte kylbagen fler gånger än nödvändigt.
Tvätta händerna
Kom ihåg att tvätta händerna innan du börjar laga mat. Tvätta också händerna direkt efter att du hanterat rått kött innan du tar i andra råvaror.
Stek väl men bränn inte
Låt bränslet brinna en tid innan du börjar grilla. Flammorna ska försvinna och kolen ska ha blivit grå. Skadliga ämnen finns främst i flammorna. Undvik därför att det droppar ner fett och bitar av maten som kan orsaka att det flammar upp. Se även till att maten blir helt genomstekt eller tillagas rätt.
Det finns en parasit som heter Toxoplasma. För att undvika att bli sjuk av den ska gravida och personer med nedsatt immunförsvar äta genomstekt kött. Det gäller framförallt gris, lamm och vilt. Om du vill ha mer rosa kött kan köttet frysas i tre dygn innan det grillas. Då dör eventuella parasiter.
- Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade som du använt till det råa.
- Tänk på att diska skärbräda och kniv som du använt innan du använder dem till att skära mat som inte ska upphettas.
- Använd hushållspapper för att torka upp köttsaft. Inte disktrasan.
Grillgaller
Grillgaller kan vara av flera olika material. De som fungerar bäst är:
- rostfritt stål
- gjutjärn
- porslinsemalj
- förnicklat.
Gallret ska vara tillräckligt tätt så att maten inte ramlar ner på glöden och orsakar att det flammar upp. Använd inte galler som smälter vid höga temperaturer, till exempel teflongaller. Maten kan bli förorenad av materialet och det kan också bildas skadliga gaser.
Kyl rester så snart som möjligt
Matrester ska in i kylskåpet så snart som möjligt. Rester som varit i rumstemperatur i mer än två timmar bör slängas.
Undvik att smittas av bakterier
Det finns en infektion som heter enterohemorragisk E. coliinfektion, EHEC. Bakterien som orsakar denna infektion kan du få på olika sätt. Bland annat genom att klappa djur och vara i till exempel hagar där djur finns.
Det finns ett antal riktlinjer du bör följa:
- tvätta alltid händerna om du rört vid djur
- bada inte där djur betar nära vattnet
- skölj frukt och grönsaker noga
- stek eller grilla kött och färs tills det är genomstekt.
Mer information
Senast uppdaterad: