Parkslide och den spanska skogssnigeln, även kallad mördarsnigel, är exempel på främmande arter som orsakar stora problem när de breder ut sig. De problem som skapar problem är oftast invasiva, det vill säga att det är mycket konkurrenskraftiga och spridningsbenägna.
Om du vill elda upp invasiva arter från din egen trädgård behöver du ansöka om dispens från kommunen. Det gör du via e-tjänsten.
Invasiva arter breder ofta ut sig på andras bekostnad, vilket innebär att andra inhemska arter trängs undan och riskerar att försvinna från platsen.
Under sommaren 2019 undersökte kommunen platser där parkslide, jätteloka, sjögull, jättebalsamin och skunkkalla förekommer. Under hösten 2019 genomfördes vissa bekämpningsförsök på parkslide. Kommunen har även tagit fram rutiner för parkslide för parkenheten och för invasiva växter för kommunens återvinningscentral Hultet.
Mellan april 2020 och december 2021 pågick ett projekt om invasiva främmande arter i Lerums kommun. Projektet betalas med statligt bidrag från den lokala naturvårdssatsningen, så kallad LONA-bidrag, och av Lerums kommun. Projektet omfattar fyra åtgärder:
Kommunens återvinningscentral Hultet har rutiner för hantering av invasiva växter som kommer in med trädgårdsavfall. De ska läggas i sopsäckar som går till förbränning. På Hultet finns det uppslag av jättebalsamin, parkslide och jätteloka, bland annat i anslutning till komposteringsanläggningen för trädgårdsavfall. Varje år slår kommunen denna yta på Hultet. Det enligt krav i sluttäckningsplanen för att förhindra att andra växter än örter etablerar sig på den anläggningen.
Parkslide är en invasiv art. Växten är mycket konkurenskraftig och spridningsbenägen och breder ut sig på andra växters bekostnad. Det innebär att inhemska arter trängs undan och riskerar att försvinna från platsen.
En översikt av var det finns parkslide i kommunen finns på webbplatsen Artportalen. Om du känner till andra bestånd av parkslide får du gärna rapportera det på webbplatsen Invasiva arter. Rapportera in områdets storlek, plats och en bild på beståndet.
Se gärna nedanstående film som beskriver hur parkslide ser ut och vad du kan göra för att begränsa spridningen.
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se