Naturområden
Det finns flera naturreservat och naturområden i Lerums kommun. Alla platser har olika karaktär och är alla värda ett besök.
Naturen i Lerums kommun kännetecknas av värdefulla ekmiljöer, stora blandskogar, lövskogar och öppna ravinlandskap. Här finns även strömmande vatten som är viktigt för lax och kungsfiskare. Tre stora sjöar och ett stort antal mindre sjöar ger goda förutsättningar för naturupplevelser i form av båtliv, fiske, bad, kanoting och skridskor.
I Lerumskartan hittar du information om naturområden, kommunens naturvårdsprogram och vandringsleder.
Naturreservat
Nääs ekhagar
Naturreservatet Nääs ekhagar ligger strax öster om Floda. Det ligger vackert omgivet av sjön Sävelången. Området ingår i en större lövskogstrakt runt sjön Mjörn som räknas som ett av de mest värdefulla i Sverige. Den speciella faunan som är bunden till de gamla, grova ekarna i området har visat sig vara unik i europa.
Rammdalen
Naturreservatet Rammdalen ligger en halvmil norr om Sjövik. Det är en del av kärnan i Risveden som är ett stort och förhållandevis opåverkat landskap av barrskog. Området präglas av en markant sprickdal som bildar Rammdalen och Rammsjön.
Trehörningen
Trehörningens naturreservat ligger strax väster om Rammdalen. Området är ett av Risvedens bäst bevarade vildmarksområden. Reservatet är ett stort och orört landskap av barrskog och sjöar.
Säveåns dalgång
Naturreservatet Säveåns dalgång, mellan Floda och Stenkullen är omtalad för sin fina natur. Detsamma gäller det senaste naturreservatet i kommunen, Säveån Hedefors. En vandring genom Säveåns två naturreservat under våren är uppskattat av många. Ån är också berömd för sitt öringfiske och kan nås med lokaltåg.
Hulan
Reservatet Hulan är beläget cirka 2,5 kilometer sydväst om Lerums centrum, vid sjön Aspens sydöstra strand. Sluttningarna ner mot Aspen med villor och lantegendomar med tillhörande trädgårdar och växthus har stora kulturhistoriska värden.
Lerådalens naturreservat
Lerådalens naturreservat är det första kommunala naturreservatet i Lerums kommun, det är en del av Leråns dalgång.
Mjörn och Säveån
Sjön Mjörn är en alldeles särskild tillgång. Den har en stor yta, en skärgård, stränder och ett rikt fisk- och fågelliv. Intill finns den vackert strömmande Säveån. Säveån rinner genom tre tätorter i kommunen och ger goda förutsättningar för både promenader och sportfiske. Runt ån och den stora sjön finns många vackra lövskogar. Här finns även hagmarker och andra trädmiljöer, ofta med karaktär av herrgårdsskog med många gamla ädellövträd.
Vite mosse
Vite mosse som är av riksintresse för naturvården, ligger i Vättlefjäll. Här kan du fortfarande uppleva ljunghedarna som det fanns många av på 1800-talet. Här kan du se och höra nattskärran. Den ovanliga blomman Klockgentiana växer i Vite mosse, värdväxt för den sällsynta alkonblåvingen.
Kulturmiljöer
Det finns många kulturmiljöer i Lerums kommun. De finns bland annat vid Lärjeåns dalgång, Östad by, Sävidsbo och Kålkulla. På flera håll finns vackra kulturlandskap med långa historiska rötter. De upptäcks med fördel via cykelturer från tätorterna. Utgå från Stannums gamla stationshus och följ banvallens cykelbana genom Lärjeåns dalgång. Östad by når du om du utgår från Östad kyrka och cyklar västerut. Utgår du från Aspenäs Herrgård kan du vandra genom Sävidsbo och Kålkulla. Tyvärr är den sträckan inte lämplig för cykling på grund av stängsel.
Allemansrätten
Allemansrätten är en unik möjlighet att röra oss fritt i naturen. Med rätten följer också krav på hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv, markägare och andra människor i naturen. Det finns en del saker du behöver tänka på när du är ute i naturen. På naturvårdsverkets webbplats kan du läsa mer om allemansrätten.
Senast uppdaterad: