Lerådalens naturreservat
Lerådalens naturreservat är Lerums kommuns första kommunala naturreservat. Ån ligger i det öppna odlingslandskapet mellan Lerum och Stenkullen. Det omfattar även en stor del av Leråns dalgång.
Dalgången längs Lerån är ett typiskt ravinlandskap. Det utmärks av åns slingrande lopp och betade ravinslänter. Här kan du se fåglar som ormvråk, tornfalk och sånglärka. Har du tur kan du även få syn på mer sällsynta arter som rosenfink, kornknarr, forsärla och kungsfiskare. Vissa partier har varit betes- och ängsmarker under lång tid. Här kan du se växter som prästkrage, svinrot och blåsuga.
Du kan också komma hit för att gå en promenad och njuta av utsikten. Kommer du på våren blommar hägg, aplar och hagtorn. Nere vid ån möts du av frodig och skuggande grönska. Under sommarhalvåret går det kor och får i hagarna.
Reservatet bidrar till att uppfylla flera av de lokala miljömålen. Bland annat ett rikt odlingslandskap och levande sjöar och vattendrag. Det bidrar även till ett rikt djur- och växtliv och tillgänglig och rik natur för friluftsliv.
Öppet ravinlandskap är en naturtyp som har pekats ut som kommunens ansvar. I och med bildningen av reservatet skyddas ett cirka 46 hektar stort område av denna naturtyp.
Syftet med reservatet
Det finns flera syften med reservatet.
- Bevara det vackra och värdefulla odlingslandskapet.
- Bevara ravinslänterna med de former som ständigt förändras. Exempelvis genom skred. Skreden skapar en livsmiljö för många olika arter.
- Bevara den värdefulla växtligheten och djurlivet som är knuten till betes- och slåttermarker och öppen jordbruksmark.
- Bevara goda förutsättningar för ett rikt djur- och växtliv i och längs med Lerån. Växterna vid ån gynnar arter som öring, elritsa, forsärla och mindre hackspettar. Det gynnar även vissa mossor och lavar.
- Ge möjligheter till ett naturanpassat och rikt tätortsnära friluftsliv.
De naturliga skreden tillåts fortsätta. Vandringsvägar för fisk ska sparas och återskapas. Lövskogen längs ån ska bevaras och död ved ska få finnas kvar. I dalgången betar djur för att hålla markerna öppna. Betet och trampet är viktigt för att landskapet inte ska växa igen, och det gynnar också konkurrenssvaga arter som annars trängs ut av mer dominanta växter.
Tillgänglighet i reservatet
För att göra reservatet mer lättillgängligt har stigar och leder anlagts och markerats och informationsskyltar och en informationsfolder har tagits fram.
Rastplatsen i norr är tillgänglig med rullstol. Utsiktsplatsen i norr når du via en grusad yta med viss lutning. Grinden till beteshagen kan vara svår att öppna.
Hitta till reservatet
Hit tar du dig till fots eller via cykel på cykelbanan mellan Lerum och Gråbo. Buss 525 stannar vid hållplats Stillestorpsvägen. Flera bussar stannar också vid hållplatserna Hede och Lerums kyrka.
Det går också att ta tåget hit. Stenkullens station ligger närmast. Parkering för bil finns bland annat vid Hede, Ölslanda förskola och Stillestorpsvägen/Gråbovägen.
Att tänka på
- Djuren som betar kan uppfatta hundar som ett hot. Hundar kan också skrämma eller skada djuren. Håll därför din hund kopplad och gå inte för nära flockarna.
- Reservatet är kuperat och speciellt efter regn kan det vara svårt att ta sig fram. Det gäller särskilt väster om ån.
Senast uppdaterad: