Lerums särskola med i unikt nationellt projekt
Alla barn ska få lära sig att respektera sin egen integritet och att det inte är ok att den överträds. Särskolan i Lerum har ett speciellt ansvar för sina elever. Den bollen har tagits. Nu har det uppmärksammats nationellt.

Niss Kerstin Hallgren, rektor på grundsärskolan och Laisa Svantesson, kurator på grundsärskolan. Foto: Lerums kommun.
Det började hösten 2019 när Niss-Kerstin Hallgren, rektor för grundsärskolan i Lerum, uppmärksammat ett forskningsprojekt om hur pedagogerna skulle kunna närma sig elever med intellektuellt funktionshinder, IF, i svåra frågor. Frågor som kunde handla om utsatthet, brott och övergrepp.
I augusti 2020 anställdes kurator Laisa Svantesson särskilt för grundsärskolan.
Jag märkte att det fanns ett uppdämt behov hos eleverna att få prata om sex och relationer. Att de hade mycket specifika och ingående frågor. När vi vuxna inte vågar prata om dessa frågor blir våra elever utelämnade till att söka info på nätet istället. Det blir ju inte alltid så bra. Det finns en stor risk för att de kan bli utsatta.
Som av en händelse, eller tecken i tiden, så kontaktades Lerums särskola av polisinspektör Eva Ekblad Sjölund och poliskommissarie Susanne Karlsson vid Alingsåspolisen.
Polisen i Alingsås hade identifierat att personer med IF-diagnos är överrepresenterade som målsägande i sexualbrott. Dessutom finns ingen egentlig kodning för personer med intellektuellt funktionshinder utsattaför brott. De hade därefter valt Lerum som första kommun att påbörja ett samarbetsprojekt; Innan något händer.
Vi nappade direkt, tajmingen var perfekt. Det är verkligen så fantastiskt att få draghjälp från engagerade poliser i detta viktiga ämne, menar Niss Kerstin.
Niss Kerstin och hennes rektorskollegs Sara Lundkvist på gymnasiesärskolan, tillsammans med skolornas två kuratorer, har därefter regelbundet träffat poliserna för att hitta vägar framåt för att rusta deras elever för framtiden och vuxenlivet. Varannan måndag har poliserna ägnat, som goda spanare, åt att ta reda på så mycket kunskap som finns i ämnet.
Parallellt har grundsärskolan och gymnasiesärskolan i Lerum bland annat kartlagt sex- och samlevnadsundervisningen, köpt in nytt undervisningsmaterial, lärt av varandra och tagit in frågan i det systematiska kvalitetsarbetet.
Det här är inte en fråga för temadagar och enstaka insatser. Vi har ledningens fulla förtroende att arbeta långsiktigt för att stärka våra, ofta skörare, elever med IF-diagnos i synen på sin egen integritet. Det finns ingen verklig statistik på hur många barn och ungdomar med IF-diagnos som blivit utsatta för övergrepp och det finns många tabun runt frågor om sex, relationer och mentala funktionshinder. Nu ska vi göra våra elevers röster hörda: ”Hip to be crip”, ler Laisa.
Även daglig verksamhet i Lerums kommun, som riktar sig till vuxna personer med funktionsnedsättning, är nu engagerade i projektet tillsammans med Alingsåspoliserna. Från att ha varit relativt ouppmärksammade brottsoffer sker nu en kraftig insiktförskjutning.
I veckan fick pedagoger och vårdnadshavare med barn i grundsärskolan och gymnasiesärskolan en föreläsning av Lotta Lövgren-Mårtensson, professor i sexologi. Måndag kväll, 29 november, publicerades ett inslag om detta projekt i radioprogrammet Kaliber i P1.
Ett bevis på att Lerum är på helt rätt spår är att Lerums grundsärskola inbjudits att vara med i det nationella projektet Grundskolebrevet, som drivs av organisationen Tre ska bli noll. Namnet syftar på att, lågt räknat, det är tre barn i varje klass som blir utsatta för sexuella övergrepp. Sexuellt utnyttjande av barn är ett allvarligt samhällsproblem i Sverige idag.
Vi kommer att vara med som enda grundsärskola tillsammans med några grundskolor i Stockholm. Det blev klart i veckan att projektet får medel från Allmänna arvsfonden och kommer att bli av. Detta innebär att vi kommer att få hjälp att utarbeta ett arbetsmaterial kring just dessa frågor som är anpassat till våra elever. Det är polisens förtjänst att även grundsärskolan kommer att vara representerad och att det just är Lerums grundsärskola som får lov att representera grundsärskolan, förklarar Niss-Kerstin.
Siri Ward är nytillträdd folkhälsostrateg i kommunen. Hon uppskattar initiativet och samverkan med andra myndigheter:
Vi har allt att vinna på att arbeta förebyggande och systematiskt med frågan. Förutom att det kan leda till minskning i sexualbrott för målgruppen så ser jag att det kan bidra till ökad självkänsla hos individer. Dessutom hoppas jag på en ökad tillit till polismyndigheten och andra aktörer i samhället som visar engagemang i frågan. Tyvärr är sexualitet och funktionsvariation ett tabubelagt ämne och det är därför bra att det lyfts fram och arbetas med.
Fakta Grundskolebrevet
Projektet Grundskolebrevet är ett projekt som syftar till att tillsammans med elever och personal på involverade skolor tar fram metodmaterial och verktyg för att lära barn om kroppslig integritet och förebygga sexuella övergrepp i skolan kopplat till läroplanens mål om samtycke, sexualitet och relationer. En del kommer vara att ta fram ett digitalt lärandespel för barn och en del kommer handla om att ta fram lärarhandledning, rutiner, handlingsplaner och kunskapsmaterial för skolans arbete.
Källa: Treskablinoll.nu