Lerums kommuns klimatlöften 2022
Klimat 2030 - Västra Götaland ställer om, är en kraftsamling som drivs av Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen Västra Götaland i samverkan med andra aktörer. Alla kommuner i länet har undertecknat målet att Västra Götaland till 2030 ska vara en fossiloberoende region.
Solfångare på Nya Lundbygården i Gråbo.
Under 2021 har kommunerna i Västra Götaland tillsammans genomfört klimatlöften som beräknas minska utsläppen med 31 113 ton koldioxidekvivalenter. Det visar resultaten av första året med satsningen Kommunernas klimatlöften.
Inför 2022 har alla kommuner i Västra Götaland antagit klimatlöften, totalt 426 stycken, att jämföra med 326 klimatlöften inför 2021. Kommunernas klimatlöften är en satsning inom kraftsamlingen Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om som drivs av Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen Västra Götaland. Kommunstyrelsen i respektive kommun har tagit beslut om vilka av de 20 klimatlöftena som ska genomföras.
Lerums kommuns klimatlöften
I Lerums kommun bedriver vi sedan flera år tillbaka ett ambitiöst klimatarbete som innebär att vi redan nu lever upp till merparten av innehållet i de klimatlöften som Lerum har lovat att uppfylla under 2022. Samtliga löften förutsätter ett fortsatt ambitiöst arbete och synliga prestationer under 2022 för att vi ska kunna säga att vi är i mål. Under 2022 har Lerums kommun lovat:
- Ta fram en laddplan för kommunen. Det innebär att kommunen kartlägger laddmöjligheter och tar fram en plan för laddning av fordon där kommunen har rådighet vid bostäder, arbetsplatser, handel och besöksmål.
- Kommunens nya personbilar ska vara klimatbonusbilar. Det innebär att alla nya avtal vid köp och hyra av personbilar till kommunal verksamhet ska vara bilar som uppfyller krav på att få bonus i fordonsskatt.
- Kommunen ska minska inköpen av fossilbaserade engångsprodukter. Det innebär att kommunen helt går ifrån minst en fossilbaserad engångsprodukt eller erbjuder minst fem nya beställningsbara alternativ av flergångsprodukter och/eller engångsprodukter tillverkade av återvunnet eller förnybart material för kommunens verksamheter.
- Kommunen ska möjliggöra cirkulära arbetskläder. Det innebär att kommunen gör en inventering av inköp och hantering av arbetskläder inför kommande upphandling och genomför minst en ny åtgärd för att förlänga livstiden för arbetskläder.
- Kommunen ska använda cirkulära möbler. Det innebär att kommunen inreder med minst 20 procent cirkulära möbler (mätt i antal eller kostnad) i kommunens organisation. Med cirkulära möbler menas att de repareras och används på nytt, köps begagnade eller återbrukas internt.
- Lerums kommun ska möjliggöra för invånarna att låna/hyra produkter i stället för att köpa. Det innebär att kommunen kan visa att minst tre olika insatser pågår varav minst en initieras under 2022. Det kan ske genom samverkan med näringslivet för att erbjuda fler hållbara tjänster, att skapa plats i bostadsområde för att dela saker, att kommunen erhåller platser att reparera eller liknande.
- Lerums kommun ska minska matsvinnet i offentliga måltider och har mål för detta.
- Lerums kommun ska minska klimatavtrycket från offentliga måltider och har mål för detta.
- Lerums kommun ska genomföra energieffektiviseringar. Det innebär att kommunen startar upp minst ett projekt för energieffektivisering i egna fastigheter med exempelvis Totalmetodik från Belok eller motsvarande.
- Lerums kommun ska bygga i trä. Det innebär att kommunen ställer krav på minst 50 procent trästomme i ett byggnadsprojekt, antingen i egen regi eller i markanvisning.
- Lerums kommun ska installera solenergi. Det innebär att solceller prövas i alla nybyggnadsprojekt i kommunal regi och att minst en anläggning installeras i kommunen.
- Lerums kommun ska arbeta med återbruk av byggmaterial. Det innebär att kommunen väljer ut minst en egen byggnad som har kommande behov av renovering, lokalanpassning eller demontering och inventerar potentialen för återbruk i den byggnaden, med fokus på minst fem kategorier byggvaror som lämpar sig för återbruk.
- Lerums kommun ska arbeta aktivt med invånarnas engagemang för klimatet.
Det kommer med största sannolikhet en ny inbjudan nästa år från Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen om att anta klimatlöften för 2023.