Lerums yngsta medborgare gör skillnad i samhället
Barnen på Ekollonvägens förskola tröttnade på att alltid plocka skräp vid ”Rampen” – skateboardsrampen vid Rydsbergshallen. Nu har barnen drivit igenom sin gemensamma önskan; två nya papperskorgar.

Barnen på Ekollonvägens förskola har gjort det mesta för att få fler att inte slänga skräp på backen. Skyltar var ett sätt.
Barnen på Ekollonvägens förskola brukar varje vecka gå ned till ”Rampen” för att leka i området mellan fotbollsplanerna och skogsdungen.
De har alltid påmint oss om att ta med en plastpåse för att lägga skräp i, säger Linda Strömbäck, förskollärare.
Efter nyår började barnen tröttna på att ständigt plocka skräp och frågan lyftes på samlingarna. Vad innebär det att vi människor slänger skräp?
Barnen frågade vilka konsekvenser det får för djuren och naturen. De lärde sig att många djur kan fara illa av krossat glas, plastprylar och vassa föremål, till exempel fåglar, katter, hundar och rådjur. Dessutom lärde de sig att även träden och skogarna påverkas av mänskligt skräp, utsläpp och avfall. I sin förlängning; utan träd inget syre på jorden, säger förskollärare Jonas Henriksson.
%20pilar%20till%20soptunna.jpg)
Barnen ritade och målade. De skrev skyltar för att få fler att använda den enda papperskorg som fanns vid Rydsbergsplan. De gjorde egna papperskorgar – som försvann. Varför då? Trodde någon att de var skräp? En tjuv? Många frågor som triggade barnens nyfikenhet och förskollärarna följde efter.
Utan våra lyhörda förskollärares förmågas att tålmodigt möta barnens nyfikna forskande hade vi inte nått fram. De är verkligen medforskare i processen, säger rektor Lisa Skagerberg.
Barnen besökte återvinningsstationen vid Hulan och lärde sig mer om återvinning, men fann ingen vuxen som arbetade med skräp och papperskorgar.
Barnen googlade papperskorgar i Lerum och hittade Renova och Lerums kommun. De valde att ta kontakt med kommunen och fick snabbt svar, förklarar Linda.
%20Papperskorgar%20rampen.jpg)
Papperskorgsprojektet har gått i mål.
Efter att ha förklarat var ”Rampen” låg placerade plötsligt Lerums kommun ut två nya papperskorgar på platsen. Kommunen uppskattade barnens engagemang. Barnen hade nått i mål och kunnat påverka sitt närsamhälle.
Jag tror att barnen lärt sig mycket på det här. Det handlar dels om ett hållbart samhälle, men lika mycket hur viljan ska kommuniceras. Hur göra sig förstådd? Hur påverka? Det här är egentligen grundbulten i vår demokrati, menar Jonas.