Kompetenshöjning räddar liv i hemtjänsten
En medarbetare inom hemtjänsten idag utför alltmer komplex vård i hemmet för omsorgstagaren, vilket kräver kompetenslyft och kontinuerlig vidareutbildning.
All personal inom hemtjänsten (liksom inom äldreomsorgen och funktionsstöd) i Lerums kommun genomgår en utbildning i hjärt- och lungräddning, HLR.
Det är en del av kompetenslyftet. Vissa medarbetare går utbildning för att vara instruktör och sedan överför kunskaperna till alla andra i arbetsgruppen, säger Andreas Holmqvist, enhetschef för hemtjänsten Lerum norr.
Det var just den kompetensen som räddade livet på en kvinna som råkade ut för en blodpropp i lungan. Hemtjänsten larmades och tack vare HLR-utbildningen i färskt minne kunde Linda och Lovisa, inom hemtjänsten Lerum norr, rädda livet på kvinnan.
I det här fallet var det rent avgörande att medarbetarna snabbt var på plats, var trygga i sin kompetens och kunde utföra HLR.
Sedan flera år erbjuds medarbetare inom hemtjänsten i kommunen flexutbildning för att läsa in undersköterskekompetens på arbetstid. Dessutom finns möjlighet att vidareutbilda sig ytterligare till specialistundersköterska. Ett nytt samarbete med kommunens sjuksköterskeenhet innebär ytterligare utbildningsinsatser, bland annat i bedömning och diabetes, för att klara av en alltmer komplex vård i hemmet.
Hemtjänsten berörs av en lagändring i Socialtjänstlagen 1 juli, Fast omsorgskontakt. Det ska tydliggöra förväntan, stärka personalkontinuiteten och öka tryggheten bland omsorgstagarna.
Det här började vi redan implementera under remisstiden där vi haft pilotgrupper som arbetat efter den nya lagstiftningen. Att jobba inom hemtjänsten idag är ett kvalificerat yrke. Det kräver att vi hela tiden vidareutbildar oss.