Växtrum Sveriges representant till Green Cities Europe Award
Växtrum har vunnit den svenska delen av tävlingen Green Cities Europe Award 2022 och blir det svenska bidraget som skickas till finalen i Paris 8 december, där 13 länder tävlar om det europeiska slutpriset.

Gröna städer för ett hållbart Europa (Green Cities Europe) är en plattform som uppmuntrar till grönare offentliga platser genom att erbjuda innovativa idéer samt information som bygger på vetenskaplig forskning och teknisk expertis. Plattformen tar upp ämnen som hälsa, klimat, ekonomi, biologisk mångfald och social sammanhållning.
Detta är fantastiskt roligt och det känns stort. Väldigt stolt över mina medarbetare som med energi, kreativitet och stort engagemang utvecklat Växtrum till det vi har idag och inte minst för att vi i Lerums kommun visar på hållbara möjligheter, säger kommundirektör Gull-Britt Eide.
Juryn för den svenska tävlingen ser Växtrum som ett lyckat exempel på hur en stad kan skapa intressanta och inspirerande platser även av små ytor och samtidigt engagera invånarna, bidra till integration, öka den biologiska mångfalden och locka både nationella och internationella gäster.
%20mattias%20portr%C3%A4tt%20i%20det%20gr%C3%B6na.jpg)
Mattias Christenson.
Det känns enormt att Växtrums målmedvetna arbete att kombinera kommunal utveckling, med ideella krafter och lokalt näringsliv blivit en källa till inspiration lokalt, nationell och nu även i Europa. En stor eloge till alla volontärer, designers, partnerföretag och kommunkollegor som trott på idén och gjort den möjlig att genomföra. Det är en stor ära och ett fantastiskt skyltfönster för Lerums kommun och Växtrum att få representera Sverige i den prestigefyllda finalen av Green Cities Europe Awards 2022 i Paris, säger Mattias Christenson, projektledare för Växtrum.
Juryns motivering
Växtrum är en serie grönskande platser längs Säveån centralt i Lerum. Växtrum är lika mycket en grön parkstrategi, som en social medborgarplattform. Med hjälp av välmeriterade trädgårdsdesigners tillkommer nya gröna platsbildningar för varje år och adderar till Lerums grönstruktur – till gagn för både medborgare i staden och besökande parkturister.
Juryn uppskattar att projektet uppvisar både en handlingskraft och uthållig kontinuitet som är mycket inspirerande för både privatpersoner och företag, men framför allt för kommunala organisationer i liknande svenska städer. I okonventionella former har näringsliv och volontärprogram kombinerats med uppenbart goda resultat.
Juryn gillar att man inom Växtrum-projektet också på ett föredömligt sätt tagit hand om och förvaltat en rad olika typer av mervärden som uppstår i kölvattnet av trädgårdarna, till gagn för allmänheten. Eftersom Växtrum visar på att en parkstrategi kan vara så oerhört mycket mer än bara fungerande grön infrastruktur, menar juryn att detta är ett föregångsexempel och högst värdigt svenskt bidrag till den europeiska tävlingen.
Läs mer
Fakta
Gröna städer för ett hållbart Europa lanserades av ENA (European Nurserystock Association) och organisationer för plantskolor i Belgien, Bulgarien, Danmark, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Sverige, Tyskland och Ungern. I Sverige drivs projektet Gröna städer för ett hållbart Europa av LRF Trädgård.