Tänd brasan i toppen
Nu när höst- och vinterkylan är på gång börjar många elda i sina kaminer och spisar för att få lite extra värme. Det många inte tänker på är dock att vedeldning gör att hälsofarlig rök kan spridas i bostadsområden.
För att se till att förbränningen i eldstaden blir bra är det viktigt att få upp temperaturen snabbt, att använda torr ved och ta hjälp av till exempel tändblock. Man ser på röken om man eldar på rätt sätt (då är den nästan osynlig).
Ett sätt att minska hälsofarlig rök, är att tända sin brasa i toppen. Metoden att tända brasan från toppen istället för underifrån, som de flesta av oss är vana vid, minskar utsläppen i samband med upptändning. Sammantaget kan utsläppen av skadliga ämnen och sot halveras under en eldningscykel. Du gör med andra ord en betydande miljöinsats när du tänder brasan i toppen.
Så här tänder du elden på rätt sätt:
- Stapla vedträna på ett luftigt sätt. Lägg ett par större vedträn underst och sedan ytterligare några lager till som i en fyrkant. Se till så att vedträna i det översta lagret är lite mindre.
- Placera sedan tändmedel i toppen av brasan, precis under de översta vedträna.
- Tänd tändmedlet och se till att lufttillförseln är god tills elden tagit sig i de översta vedträna. Även om det kan ta en liten stund för brasan att ta sig så är vinsterna med att tända i toppen många. Gaserna som förångas från veden förbränns i stället för att spridas som föroreningar i luften. Elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ.