Beredskapslunch på Lerums gymnasium
Den nationella Krisberedskapsveckan startar idag måndag 26 september. Kommunalråden rivstartade med att testa krisberedskapslunchen på Lerums gymnasium.

SVT gör ett inslag när Lerums kommunalråd testar gymnasiets beredskapslunch tillsammans med kommunens beredskapssamordnare.
Lerums kommun uppmärksammar veckan bland annat med att skolor och förskolor serveras krisberedskapsmeny, krisberedskapslådor ställs ut på biblioteken, en tävling arrangeras och veckan rundas av med en krisberedskapsdag på lördag på Bagges torg den 1 oktober, klockan 10-15, där kommunen samverkar med näringslivet, frivilligorganisationer, polis och räddningstjänst.
Var och en av oss i samhället är en del av Sveriges beredskap, vi behöver klara oss på egen hand i en vecka vid en krissituation, säger Frida Emanuelsson, beredskapssamordnare.
Lerums kommun engagerar sig i krisberedskapsveckan för att vi ser behovet av att fler invånare förbereder sig för kriser och extra ordinära händelser. Kommunen har ett stort ansvar för att säkra samhällsviktig verksamhet som dricksvattenförsörjning, infrastruktur, skola, vård och omsorg även vid kriser.
Har vi då förberedda invånare har vi mycket större marginal att klara dessa uppdrag.
Beredskapsmenyn är framtagen av måltidsservice i Lerums kommun utifrån den händelse, exempelvis snöstorm, att inte hela kommunen får några livsmedelsleveranser på en hel vecka.
I vårt uppdrag ska vi klara av att leverera luncher under en vecka på det vi har i lager. Med beredskapsmenyn vill vi visa hur en sådan matsedel kan se ut, säger Elin Enlöf, utvecklingsledare på måltidsservice.
Hur smakade då lunchen?
Förträffligt, intygar Alexander Abenius, kommunstyrelsens ordförande (M).
I samma hållbarhetsanda som Krisberedskapsveckan, erbjuder Lerums gymnasium mat som blivit över från dagens luncher för 35 kronor per portion. Säljes på gymnasiet klockan 13-13.30. Varför inte smaka på beredskapsmenyn?
Krisberedskapsveckan
Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som står bakom den årliga Krisberedskapsveckan. Syftet är att öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Temat för Krisberedskapsveckan 2022 är mat. Inom temat livsmedelsförsörjning diskuteras hoten mot den, liksom möjligheterna att säkra den, både ur ett samhälls- och individperspektiv.
Beredskapsmenyn
Ges till alla förskolor, grundskolor och Lerums gymnasium 26-30 september 2022.
Måndag: Sojafärssås serveras med pasta.
Tisdag: Fiskbullar i kokos serveras med ris.
Onsdag: Minestronesoppa.
Torsdag: Chili sin carne serveras med bulgur.
Fredag: Lasagnette.