Svenskt näringslivs ranking 2022
Svenskt Näringsliv sammanställer årligen en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Lerum sjunker något i årets mätning.

Lerums kommun placerar sig som 130 av 292 kommuner. 2021 hade Lerum placering 109. Av grannkommunerna i Göteborgsregionen ligger Härryda och Partille före Lerum och Alingsås, Kungälv samt Göteborg efter.
Att tappa placeringar på rankingen, i en kommun som prioriterar arbetet med det lokala näringslivet, är en utmaning.
Sedan 2016 har företagarnas sammanfattande omdöme om kommunens företagsklimat konstant stigit och det ser jag som mycket positivt. men vi har många frågor att jobba vidare på framöver och det ska vi göra, säger Åsa Qvist Ek, kommunens näringslivschef.
Lerums närhet till storstadsregionen Göteborg är kommunens styrka med närhet till en stor arbetsmarknad med goda pendlingsmöjligheter. I Svenskt Näringslivs ranking är det dock ett sänke. I parametern Jobb i kommunen som mäter relationen mellan antalet personer, 20–74 år, som har sin arbetsplats i kommunen och antalet personer, 20–74 år, som bor i kommunen, hamnar Lerum på 282:e plats.
Det är nog ingen som tvekar på politikens ambitioner i frågan. Det här är ett långsiktigt arbete, som tar tid. Vi får ha tålamod, uthållighet och fortsätta jobba hårt, närmast med Fullt fokus på näringslivet i oktober, säger Alexander Abenius, kommunstyrelsens ordförande (M).
Ljusglimtar i rankingstatistiken
- Av de 156 företag som svarat på enkäten tycker 41,7 procent att företagsklimatet är bra. Sedan 2016 har företagarnas totala omdöme om kommunens företagsklimat konstant stigit.
- Faktorn marknadsförsörjning visar hur stor andel av kommuninvånarnas inkomster som kommer från privata företag. Här ligger Lerum på 40 plats i Sverige.
- Företagarnas anser att kommunpolitikernas attityd till företagande stigit rejält och är nu klart över genomsnittet i Sverige.
Om rankingen
Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2022 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in statistiska faktorer från SCB och UC. På webbplatsen företagsklimat.se visas hela rankinglistan, både totalt och för de olika delfaktorerna över tid.