Vi hjälps åt att spara el – varje kilowattimme räknas
Energisituationen i Sverige är ansträngd och det finns en risk att elen inte kommer räcka till under vissa timmar i vinter. Nu behöver vi alla hjälpas åt att förbättra situationen genom att minska vår elförbrukning.
Vad gör Lerums kommun?
Lerums kommun har i flera år arbetat kontinuerligt med att minska elförbrukningen och är redan idag en av de kommuner i Sverige som använder minst energi per kvadratmeter lokalyta.
Badhus och ishallar drar mycket energi. Därför har kommunen i flera år effektiviserat energianvändningen i dessa lokaler. Senast i september installerades en ny värmeväxlare i Vattenpalatset för att tillvarata spillvärmen i avloppsvattnet.
Belysningen i Lerums kommuns lokaler består till 80 procent av LED-belysning. Målet är att all belysning ska vara LED inom kort. Kommunen byter även äldre LED-belysning till nyare effektivare LED.
Cirka hälften av kommunens offentliga belysning är redan idag programmerade för nattsänkning, så kallad dimning, av ljusstyrkan för att spara el.
Kommunen köper förnybar miljömärkt el för alla kommunens verksamheter inklusive vägbelysning och publika laddplatser. Uppvärmningen av kommunens ägda lokaler sker också till största delen via el och till stor del av fjärrvärme, sedan 2021 köps ingen olja in.
På 20 av kommunens byggnader har solcellsanläggningar installerats med en total effekt på cirka 475 kilowatt. Det motsvarade 2,2 procent av den totala elanvändningen i kommunen 2021.
Kommunens lokaler har snålspolande munstycken i handfat och duschar.
Vad tänker Lerums kommun göra i vinter för att spara el?
Lerums kommun använder cirka 24 300 megawattimmar 2022, vilket motsvarar
1 200 villors årsförbrukning. Närmare 80 procent av den elförbrukningen är kopplat till kommunens lokaler. Därför ser Lerums kommun över hur vi ytterligare kan styra systemen för att sänka elförbrukningen inom ventilation, belysning och uppvärmning utan större påverkan av verksamheterna i lokalerna. Övrig elförbrukning är exempelvis gatubelysning, vattenverk och fritidsanläggningar. Konsekvensanalyser pågår i organisationen.
Kommunen undersöker ett antal olika möjligheter till fler elbesparingar och återkommer med vilka ytterligare åtgärder som kommer att göras.
Mer information
På lerum.se kan du hitta mer information och även tips från Energimyndigheten om hur du själv kan få ned din elförbrukning.