Konststudenter inspireras av barn och Tredje rummet
Torsdag 10 november fick Berghults förskolor och Tredje rummet besök av 13 internationella konststudenter. För att lära av barnen och diskutera ett vidgat och hållbart kunskapsbegrepp.

Linda Mjölner och Linda Linder på Tredje rummet förklarar för intresserade konststudenter hur Tredje rummet fungerar och verkar. Inom Tredje rummet jobbar även konstpedagog Camilla Bondesson.
Det här är andra året Berghults förskolor i Floda får besök av konststudenter från HDK Valand. Ulrika Strömblad är rektor på Berghults förskolor:
Förra året besökte masterstudenter från HDK Valand våra avdelningar för att studera hur barnen lekte för ett projekt på Sjöfartsmuseet i Göteborg. När de hade skapat prototyper fick vi besöka dem på Valand med en grupp barn för att testa deras modeller. Studenterna hade tagit till vara på idéerna de fått av oss för att ge de yngsta barnen en relation till havet genom lek på muséet.
När Sjöfartsmuseet snart öppnar igen är de yngsta barnens upplevelse ”Knattegatt” inspirerad av förskolebarnen från Floda och miljöerna kring Berghult.
%20Tredje%20Rummet%20HDK%205.jpg)
Efter ett besök på förskolorna på förmiddagen träffades studenterna och konstpedagogerna i Tredje rummet för att diskutera vad som uppstår i kreativa möten utifrån ett hållbarhets- och ekologiskt perspektiv.
För Tredje rummet, liksom för hela Garveriområdet i Floda, är hållbarhet är grundbegrepp. För mig är social hållbarhet bland annat att vi i förskolorna kan bidra till internationellt samarbete. Barnen är glada för den uppmärksamhet studenterna visar, det lyfter det vi gör. Samtidigt får vi till oss nya perspektiv, menar Ulrika.
I år har studenterna på Child Culture Design på HDK Valand ett projekt i mindre skala ihop med Stadsmuseet i Göteborg. Konstudenterna på masterprogrammet kommer från världens olika hörn; Kina, Indien, Rumänien och Tyskland.
Ignatio är från Spanien:
Jag har under min bachelor i Spanien varit helt inriktad på att söka den här masterutbildningen på HDK Valand. Till skillnad från andra liknande utbildningar i Europa är den här väldigt öppen och fri i sitt anslag i att utveckla medskapande tillsammans med barn.
Hur har då internationella konststudenter och HDK Valand hittat till Floda.
Tredje rummet har haft länge haft kontakt med textilkonstnär Lotta Kvist som bland annat bidragit med överblivna tyger till verksamheten. Lotta är även lärare på HDK Valand, säger Linda Linder på Tredje rummet.
Den 7 december bjuds barn från Berghults förskolor återigen till Valand för att testa modellerna konststudenterna skapat för årets projekt.
Utbildningen Child Culture Design, CCD
CCD är multidisciplinärt internationellt program på mastersnivå på HDK Valand med engelska som undervisningsspråk. Studenter kommer från olika kulturer med olika kompetenser och bidrar till ett brett perspektiv på design och barnkultur. Undervisningen utgår från ett tvärvetenskapligt lärande och kopplar ihop praktiska och teoretiska kunskaper för, med och av barn. En hörnsten i programmet är att arbeta för att skapa ett hållbart samhälle, inte bara i ekologisk mening utan även när det gäller jämlikhet, jämställdhet, etik, ekonomi och social rättvisa. Utbildningen belyser barns och ungas delaktighet och inflytande i samhället.
Programmet är Sveriges enda designutbildning med fokus på barnperspektiv och den enda i världen i sitt slag och är en yrkes- och forskningsförberedande utbildning, som ger möjlighet att arbeta som designer med lek, barnkultur och barns perspektiv som specialistkompetens.
Tredje rummet
Tredje rummet är en mötesplats för hållbar utveckling och en del av Floda förskolors verksamhet. Det är en kreativ ateljé med hållbarhet i fokus. Här möts barn och vuxna från förskolorna i Floda för att undersöka material och miljö på olika sätt. De lär sig mer om ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Tredje rummet utvecklas tillsammans med barn och pedagoger. Idéerna om återbruk härstammar från Reggio Emilia. Tredje rummet har numera egna lokaler på Garveriområdet i Floda.