Polisen ger kommunens medarbetare ökad medvetenhet om skolattacker
För alla medarbetare på gymnasiet och vuxenutbildningen blev återgången till arbetsplatsen allt annat än en smekande vårvind. I Dergårdsteatern väntade en genomgång av exempel på pågående dödligt våld i skolmiljö.

Poliserna Niklas Lindroth och Erik Reiderstedt föreläste för pedagoger och annan skolpersonal i en fullsatt Dergårdsteatern om pågående dödligt våld i skolmiljö.
Syftet med föreläsningen inför en fullsatt teater, där även inbjudna medarbetare från högstadiet närvarade, är att ge stöd för att höja medvetenheten kring frågan om väpnat våld i skolan. Fokus är hur skolpersonal kan tänka och agera i en akut fas av väpnat våld som det senaste tiden skett i Malmö, Eslöv och Kristianstad
Efter den här förmiddagen vill jag att ni går från att tänka ”om det händer”, till ”när det händer”. Det skapar en helt annan beredskap när väl det väl sker en attack, säger polis Erik Reiderstedt.
Mental förberedelse om väpnat våld i skolan och insikter om olika handlingsalternativ kan bidra till att rädda människoliv. För att kunna agera snabbt behöver all skolpersonal, inte bara skolledning och lärare, vara mentalt förberedda för att agera vid väpnat våld i skolan. I ett akut läge måste du ofta agera direkt eftersom det antagligen inte finns tid att rådgöra med andra. Ingen vet vem gärningsmannen möter först.
Det är viktigt att tydliggöra att det i dagsläget inte finns någon förhöjd hotbild för en skolattack. Föreläsningen är en del i ett längre strategiskt arbete mot våld i skolan som kommer följas upp med workshops i februari. Vi lägger en grund för att jobba mot ett mål och en handlingsplan. Det här en pusselbit för att skapa ett tryggare Lerum, vilket är mitt uppdrag, säger kommunens säkerhetschef Anders Hultén.
Polisen redogjorde grundligt för attacken 2015 mot Kronans skolan i Trollhättan. Medarbetare fick bland annat lyssna på ljudupptagningar av inkommande samtal till 112. Gärningsman var inte känd av polisen före dådet, hade ingen koppling till skolan och hatbrottet kom helt överraskande.
Vad vi däremot kan se i internationella studier är att gärningsmannen ofta är man, ensam, mobbad, bitter och med överdrivet intresse för vapen. Det är inte de eleverna som är utåtagerande och störiga som utför skolattacker, menar Erik Reiderstedt.
Polisen gav sedan några, mer eller mindre handfasta, råd till medarbetarna i kommunen som gör det svårare för gärningsmannen och som kan rädda liv. Det handlar om var du kan gömma dig, när och hur du ska låsa in dig respektive springa därifrån och vikten av att larma internt på skolan och till 112. Sista utväg för medarbetare är att konfrontera gärningsmannen – eller som de säger i USA: run, hide, fight. I den ordningen.
Vi kan se att när polisen är på plats så avslutas händelsen med självmord eller att polisen skjuter eller arresterar gärningsman. Det är bra att veta, säger Erik.