Kommunens kommentar efter kritik från inspektionen för vård och omsorg
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har gjort en nationell tillsyn över den medicinska vården på särskilda boenden för äldre. Lerums kommun är en av många kommuner som får kritik av Ivo i granskningen. Lerums kommun får kritik på fyra punkter.
Lerums kommun kommenterar kritiken
Lerums kommun tar till sig av kritiken. Det finns förbättringar att göra. Nu kommer de här punkterna att gås igenom och kommunen har fram till den 13 februari att svara Ivo vilka åtgärder kommunen kommer att göra med anledningen av kritiken.
Ivo konstaterar följande brister:
- den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning
Lerums kommuns kommentar:
Kommunen delar inte Ivo:s bedömning att det föreligger hög risk i förhållande till andra kommuner vad gäller frågan om Individuell bedömning och kompetens. Medarbetare har ett nära samarbete med kommunens sjuksköterskor för stöd vid bedömningar och kommunen har ett gott samarbete med vårdcentralernas läkare. Lerums kommun strävar efter en god planering så att det inte uppstår så stort behov av läkarkontakter. Men det är en punkt kommunen får undersöka närmare.
Det vi ser att vi brister i, är att vi inte använder koderna för klassifikation av vårdåtgärder på samma sätt som Ivo. Det är en brist som vi arbetar med i kommunen.
Ivo gör förutom intervjuer en så kallad maskinell granskning, alltså tar fram data i olika system. Lerums kommun har haft problem med att leverera statistik och har kontakt med leverantören av den aktuella datatjänsten för att komma till rätta med problemet. Det här är ett arbete som pågått under hösten och som vi kommer att fortsätta med. Den här bristen gör att Lerums kommun får låga nyckeltal på flera punkter eftersom vi inte kunnat redovisa statistik och data på ett korrekt sätt, även om data och de dokument som efterfrågas finns.
Lerums kommun samarbetar med vuxenutbildningen utifrån språkkompetensen hos vård- och omsorgsmedarbetarna, exempelvis inom vårdsvenska. Det görs också satsningar på sjuksköterskor som ska utbilda vård- och omsorgsmedarbetare. Som en långsiktig åtgärd har Lerums kommun en karriärmodell för äldreomsorgen. Det satsas även på differentiering av arbetsuppgifter/delegeringar och satsning på vidareutbildning till undersköterska och specialistundersköterska. Medarbetarnas kompetens lyfts också i kommunens budget som en satsning inom vård och omsorg. Vi följer de rutiner vi har vad gäller språkkompetens vid anställning. Men det är en brist på medarbetare inom vård och omsorg nationellt, så det kan finnas tillfällen där vi haft utmaningar att efterleva kompetenskraven.
Kommunens sjuksköterskor skattar språkkompetens som ett mindre patientsäkerhetsproblem jämfört med skattningen i Västra Götalandsregionen och riket.
Ivo konstaterar följande brist:
- dokumentationen sker inte enligt gällande regelverk
Lerums kommuns kommentar:
Lerums kommuns journalgranskningar visar att det finns vårdplaner och dokumenterade vårdåtgärder i hög grad. Men det finns en brist i att dokumentationen inte genomgående gjorts med hjälp av rätt kodning. Det har inte påverkat möjligheten att bedriva en patientsäker vård, men det påverkar hur statistiken kan tas fram.
Ivo konstaterar följande brist:
- det saknas dokumenterade läkemedelsgenomgångar i den kommunala hälso- och sjukvårdsjournaler
Lerums kommuns kommentar:
Det pågår en nära samverkan och utvecklingsarbete med vårdcentralerna för att förbättra dokumentationen av läkemedelsgenomgångar. Det är en hög andel patienter som har aktuella läkemedelsgenomgångar, men det syns inte i Ivo:s journalgranskning. Vi behöver undersöka varför.
Ivo konstaterar följande brist:
- brytpunktssamtal genomförs inte alltid av läkare och läkemedelsbehandling vid livets slutskede påbörjas ibland utan kontakt med läkare.
Lerums kommuns kommentar:
Som Ivo konstaterar i sin tillsyn är dokumentationen viktig. I Lerums kommun används inte den åtgärdskod Ivo söker för brytpunktssamtal och resultatet kan därför bli missvisande i Ivo:s journalgranskning. Det går att se att brytpunktssamtal förekom i 94 procent av de förväntade dödsfallen under 2021, enligt palliativregistret.
Det pågår utbildningssatsning inom palliativ vård för vård- och omsorgsmedarbetare i kommunen. Lerums kommun och Närhälsan arbetar med att ta fram ett strukturerat arbetssätt gällande vård i livets slutskede.
Beslut om ändrad inriktning av vården till vård i livets slut fattas av läkare ihop med patient och anhöriga. Kommunens resultat i palliativregistret visar på en hög kvalitet vid vård i livets slut. Kommunen samverkar med vårdcentralerna för ett ännu mer strukturerat arbetssätt vid vård i livets slutskede.