Lerum bra på att hålla rökfritt
Länsstyrelsen har haft tillsyn på hur Lerums kommun sköter kontrollen och upprättandet av rökfria miljöer enligt tobakslagen. Med beröm godkänt, visade det sig.

På bland annat lekplatser är det förbjudet att röka sedan 2019. På bilden lekplats i Norra Hallsås.
Sedan 2019 är det förbjudet att röka vid exempelvis perronger, busshållplatser, idrottsanläggningar, lekplatser och kring entréer till allmänna lokaler.
Länsstyrelsen har i höst kontrollerat hur kommunen ser till att de rökfria miljöerna hålls rökfria. Tillsyn av rökfria miljöer tillhör miljö- och byggnadsnämnden och utförs av miljöenheten och dess miljöinspektörer.
Enligt länsstyrelsen håller miljö- och byggnadsnämnden i Lerums tillsyn av rökfria miljöer mycket god kvalitet och därför utan anmärkning. Det är på myndighetssvenska ett jättebra omdöme.
De sa när de var på plats att vår struktur och vårt genomförande var ”ett antal nivåer över någon annan av länets kommuner”. Det är glädjande att få den bekräftelse på att våra ansträngningar för att bevara rökfria miljöer fungerar väl, säger miljöchef Anna Engström.
Enligt nämndens tillsynsplan kommer miljöinspektörerna fortsätta att göra tillsyn på nya rökfria miljöer och informera om den nya lagstiftningen. Nämndens övergripande mål är att ingen ska röka i någon av de rökfria miljöerna efter 2025. I år ska 95 procent av alla besökta tillsynsobjekt ha skyltar som informerar om rökförbudet.
Vår framgång att bevara de rökfria områdena bygger på att vi har ett bra samarbete mellan olika verksamheter i kommunen; miljöenheten, teknisk service och lärande. Vi hjälps åt att hålla rökfria zoner rökfria, säger Per-Ola Johannesson, myndighetschef Sektor samhällsbyggnad.
Det här har Lerums kommun gjort
När det gäller rökfria miljöer har nämnden kontrollerat att skyltar finns och driver ärenden där det fortfarande saknas. Miljöinspektörerna kontrollerar på ordinarie tillsyn förskola, skola, och övrig verksamhet att skylt finns. De har också kontrollerat alla serveringsställen 2020 och 2021. Lerums kommun köpte in brunnslockdekaler med information om fimpars skadlighet 2020. Lerums kommun har även utfört en nedskräpningskampanj med inriktningen att få folk att slänga fimpen rätt eller sluta röka.
Lerums kommuns arbete med främja och stärka rökfria offentliga miljöer är i enlighet med Agenda 2030:
- Delmål 3.4 Minska antalet dödsfall till följd av icke smittsamma sjukdomar och främja mental hälsa.
- Delmål 3.9 Minska antalet sjukdoms- och dödsfall till följd av skadliga kemikalier och föroreningar.
- Delmål 3.A Genomför Världshälsoorganisationens ramkonvention om tobakskontroll.