Samarbetsavtal mellan Lerums kommun och Göteborgs stad tryggar framtida vattenförsörjning
Ett samarbetsavtal signerades den 30 januari mellan Lerums kommun och Göteborgs stad för att utreda planerat råvattenuttag för dricksvattenproduktion från sjön Mjörn. Att stärka dricksvattenförsörjningen är ett led i det regionala samarbetet för att klara kommande utmaningar som klimatpåverkan. Att säkra vattenbehov nu och för framtiden är en central fråga, inte bara för Sveriges kommuner utan för många länder världen över.

Samarbetsavtalet signerades av Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun, Jöran Fagerlund (V) ordförande Kretslopp och vattennämnden i Göteborgs stad, Marianne Erlandson, förvaltningsdirektör Kretslopp och vatten i Göteborgs stad och Emma Kjernald, sektorschef Sektor samhällsbyggnad i Lerums kommun.
Vatten är grundläggande för allt liv och världens viktigaste livsmedel. Tillgången till vatten är därför A och O för vår framgång som kommun och bidrar till vår robusthet i säkra såväl som osäkra tider. Detta delar vi med flera och därför är samarbete över kommungränserna viktigt för Lerums kommun, Göteborgsregionen och Sverige, säger Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande, Lerums kommun.
Avsiktsförklaringen innebär att kommunerna ska samverka i en första inledande fas kring utredningar och ansökningar för möjligheten att ta råvatten från Mjörn. Regionen står inför flera utmaningar för att klara det framtida behovet av vattenförsörjning. Samverkan mellan kommunerna är därför av stor betydelse.
Vatten är en mänsklig rättighet och vattnet bryr sig inte om kommungränser, därför måste vi samarbeta i regionen, säger Jöran Fagerlund, (V) ordförande Kretslopp och vattennämnden, Göteborgs stad.
Projektet Mjörns vattentäkt är ett led i det regionala samarbetet för att utreda och ta fram underlag för ansökan om uttag av råvatten från Mjörn för dricksvattenproduktion. För båda kommunerna är sjön Mjörn aktuell som råvattentäkt. För Lerums del som ytterligare råvattenkälla och för Göteborg som komplement till Göta älv.
Lerums kommun är en expansiv kommun, med ökad befolkningstillväxt och ett centralt läge i en stor arbetsmarknadsregion. Vi stärker den framtida dricksvattenförsörjningen för invånarna och möjliggör för vidare expansion, utbyggnad och förtätning. Vårt vattenverk i Gråbo närmar sig gränsen för vad den klarar av och samarbetet är en del i att säkra upp för att kunna utveckla framtidens Gråbo med omnejd, förklarar Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande, Lerums kommun.
Både Lerums kommun och Göteborgs stad är kommuner med ökande befolkning vilket innebär behov av investeringar i dricksvattenförsörjningen. Kommunerna ingår i regionens fördjupade samarbete inom avfall, vatten och avlopp. Här ingår SVAR, Stärkt vattenförsörjning inom Göteborgsregionen, som gjort en översyn för att säkra och stärka nuvarande och framtida vattenförsörjning inom regionen på ett resurseffektivt sätt.
Lerum har ett intresse av en förstärkning av den dagliga produktionen och Göteborg behöver en kompletterande vattentäkt som inte är knuten till Göta Älv, ifall något sker i älven, berättar Jöran Fagerlund (V), ordförande kretslopp och vattennämnden, Göteborgs stad.
I och med signeringen av projektet Mjörns vattentäkt startar utredningarna i januari 2023. När utredningarna är klara planerar kommunerna samråd inför inlämning av ansökan om tillstånd för vattenverksamhet. Samråd för vattenskydd hanteras av länsstyrelsen.
Innan ansökningarna skickas in ska ett politiskt beslut fattas av Lerums kommun och Göteborgs stad. Går kommunerna vidare lämnas ansökningarna till mark- och miljödomstolen om tillstånd för vattenverksamhet och till länsstyrelsen om inrättande av vattenskydd. De här processerna kan ta några år. Dricksvatten från Mjörn beräknas kunna levereras runt 2030 - 2035.
Samverkan
Sedan början av 90-talet har det funnits planer inom Göteborgsregionen, Lerums kommun och Göteborgs stad om ett samarbete i regionen för att säkra den framtida vattenförsörjningen för kommunerna. Sedan 1972 finns ett samarbete mellan Lerums kommun och Göteborgs stad och andra kommuner i regionen för avloppsreningen.
Både Lerums kommun och Göteborgs stad har antagit mål om att säkra vattenbehov och vattenkvalitet för sina invånare. Regionens utredning visar på utmaningar för att kunna hantera vattenbrist, klimatpåverkan samt risker och sårbarhet med stort beroende av Göta älv. Kommunerna kommer nu tillsammans utreda och ta fram underlag för vattendomsansökan och vattenskyddsområde för Mjörn.
Mjörns vattentäkt är ett samarbetsprojekt för att säkra vattenförsörjningen för Lerums kommun och Göteborgs Stad med anslutna kommuner i regionen. En avsiktsförklaring signerades i januari 2023 mellan Lerums kommun och Göteborgs stad för samarbetet av en inledande fas för utredningar för planerat uttag av råvatten från Mjörn för dricksvatten.
För Lerum blir Mjörn en ny primär vattentäkt medan det för Göteborgs stad och anslutna kommuner i regionen blir ett komplement till främst Göta älv. Dricksvatten från Mjörn beräknas kunna levereras runt år 2030 - 2035.