Bättre brandskydd räddar liv i hemmen
Sedan ett par år leder Lerums kommun ett pilotprojekt för att öka brandskyddet hos riskutsatta vårdtagare i hemmen. Idag sätts den första värmedetektorn upp.

Målet med Pilot Lerum, med fokus på individanpassat brandskydd, är att förebygga bränder hos personer som får vård i hemmet, genom att installera tekniska brandskyddshjälpmedel.
Oavsett om du befinner dig utomhus eller inomhus så ska du vara trygg i Lerums kommun. Detta är ett tydligt exempel på den här majoritetens ambitioner att höja det trygghetsfrämjande arbetet, säger Viktor Lundblad, kommunstyrelsens ordförande.
Statistiken talar sitt tydliga språk: Risken att dö i brand stiger drastiskt vid 85. Allra farligast är det för äldre som röker. De äldre blir också allt fler och bor hemma allt längre. Brandsäkerheten regleras av Lagen om skydd mot olyckor, vilket innebär att brandskyddet skiljer sig om vården ges i personens privata hem eller om personen bor på ett äldreboende.
En person som bor på ett äldreboende har tillsyn av personal dygnets alla timmar och det brandtekniska skyddet är ofta gott. I Lerums kommun har alla äldreboenden automatiskt brandlarm till räddningstjänsten, vilket är ett krav.
Idag, fredag 10 februari monteras den första värmedetektorn hemma hos en person som får vård i hemmet.
Om Pilot Lerum leder till minskat antal bränder hos en redan utsatt riskgrupp, så har vi lyckats. Det blir verkstad när vi är flera som samverkar för att utveckla brandskyddet för äldre i deras hem, säger Christan Lööf, brandskyddssamordnare och projektledare.
Värmedetektorn monteras upp i taket. Vid en brand kommer detektorn att reagera om temperaturen överstiger 58 grader. Värmedetektorn skickar en signal via trygghetslarmet till en operatör, som i sin tur ringer upp personen. Om operatören inte får kontakt med vårdtagaren larmar operatören räddningstjänsten.
Om det finns en oro kring risken för brand och för brandskyddet, kontaktar socialtjänsten vårdtagaren. Vårdtagaren kan då ge sitt samtycke till att kommunens brandskyddssamordnare kommer hem och sätter in brandtekniska hjälpmedel som brandsläckare, brandfilt, rökskyddsförkläde, brandvarnare eller värmedetektor.
Samarbetet med socialtjänsten, hemtjänsten och räddningstjänsten fungerar i dagsläget väldigt bra. Framförallt nu när räddningstjänsten gör orosanmälan till socialtjänsten, likaså ambulans, då de anser att risk för brand är stor.
Brandskyddsföreningen Väst finansierar projektet med 100 000 kronor och ansvarar för uppföljning, resultat och effekt av projektet.