Europeiskt skolbesök till Lerum
I mars besöker skolor från Tyskland och Finland Lerum som en del av ett Erasmusprojekt med Aspenässkolan och Östad skola.

Aspenässkolan (bilden) och Östad skola får besök av skolor från Tyskland och Finland i mitten av mars.
Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott. Erasmusprogrammet 2021–2027 har ett starkt fokus på social delaktighet, den gröna och digitala omställningen och ungas delaktighet i det demokratiska livet. Erasmus är kanske mest känt som europeiskt utbytesprogram som ger elever och pedagoger möjlighet att studera och praktisera i Europa.
För vår del handlar det om att internationalisera vår verksamhet, att öppna upp nya världar för våra elever. Genom att ta del av andra länders arbetssätt och undervisning ökar vi medvetenheten hos såväl elever som pedagoger för vilka olika förutsättningar som finns, säger Lotta Larsson, rektor på Aspenässkolan.
Eramusprojektet The Green Extended Classroom startade redan 2020. Syftet är att barnen ska lära sig att värdera naturen genom att utforska lärmiljöer utanför klassrummet utifrån ländernas olika förutsättningar. Sedan kom pandemin och utbytet mellan länderna, som är navet i projektet, uteblev på grund av reserestriktioner. Utbytet fick i stället ske digitalt.
Det var nog så intressant att våra elever fick ta del av hur elevernas situation i Tyskland och Finland var så drastiskt annorlunda än vår. Eleverna har också kommunicerat brevledes under projektet och på så sätt fått utveckla sina engelska kunskaper i ett reellt sammanhang.
Inte bara pandemihanteringen var annorlunda. Bland annat ser klassrummens utformning, lunch och utformning av skoldagen olika ut beroende på land. Även skolgårdarnas utformning och storlek skiljer sig åt, deltagande skolors skolgårdar är betydligt mindre än i Lerum.
På grund av pandemin gavs möjlighet att förlänga projekttiden ytterligare ett år. Därav skolorna från Bonn och Espoos besök 11-14 mars i Lerum. De ”boxar” med undervisningspaket som togs fram under pandemitiden ska nu demonstreras i undervisningen.
Vi kommer visa upp hur vi använder oss av skolornas närmiljöer för lek och lärande. På Aspenässkolan har två av våra fritidspedagoger i sitt uppdrag att skapa aktivitet och rörelse på rasterna inom ramen för Trivselledarprogrammet. Våra elever har även gjort små filmer där de demonstrerar några av de lekar som är en del av rastverksamheten. Vi är kända för vårt dansande här på skolan, så det vill vi också visa upp för våra besökare.
Erasmusprojektet avslutas senare i år med att pedagoger från Aspenässkolan och Östads skola reser till Espoo utanför Helsingfors i Finland.