Alla gymnasieelever får utbildning i grön hållbarhet
På Lerums gymnasium arbetar lärarna aktivt med Agenda 2030 i alla program. Extra fokus läggs på den gröna hållbarheten, något som är återkommande under de tre gymnasieåren.

Skolans verksamhet är tydligt kopplad till Agenda 2030, inte minst genom det globala målet nummer 4, god utbildning. Det är genom detta mål som kunskapen om Agenda 2030, de utmaningar jordklotet står inför och hur de kan lösas, ska nå alla människor, i hela världen.
Grön hållbarhet är viktiga frågor där vi med utbildning och kunskap känner att vi bidrar till att göra skillnad för framtiden, säger Anna Ericsson Sjösvärd, förstelärare i Lerums gymnasium.
Grön undervisning
Förstelärarna jobbar främst med den gröna delen. Där ingår mål 13, bekämpa klimatförändringarna och mål 15, biologisk mångfald.
Vi jobbar för att eleverna som lämnar Lerums gymnasium ska ha goda faktakunskaper inom grön hållbarhet. Det i sin tur ligger till grund för handlingskompetens och engagemang att förändra världen, fortsätter Anna.
I årskurs 1 ska alla elever gå en hållbarhetsutbildning, som ligger utöver den ordinarie undervisningen. Utbildningen består av en gemensam kick-off, och två lektionspass i varje klass. Ämnen som tas upp är: klimatförändringar, förlusten av biologisk mångfald, hur vi med vetenskapens hjälp kan förstå vad som händer och hur vi kan vi bromsa utvecklingen.
I årskurs 2 följer vi upp utbildningen med inbjudna föreläsare. Fokus ligger på demokrati, alternativa fakta och klimatförnekelse.
I årskurs 3 försöker vi att uppmuntra till innovation och kreativitet för att bidra till en hållbar värld. Till exempel genom att:
- koppla gymnasiearbeten till Agenda 2030
- ställa krav på att alla företag i ung företagsamhet, UF ska vara hållbara
- utveckla arbetet med hållbarhetstävlingen Gröna tråden.
Lerums gymnasium arbetar med Agenda 2030 och främst med:
Mål 4: God utbildning för alla
Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald