Helhetslyftet för social hållbarhet
Helhetslyftet erbjuder insatser för tredjelandsmedborgare för att stärka språkutveckling i svenska, förbereda för inträde på arbetsmarknaden och öka delaktigheten i samhället.
I Lerums kommun drivs Helhetslyftet av vuxenutbildningen i samverkan med arbetsmarknadsenheten, enheten för mottagande och integration och enheten för flerspråkighet.
Inom EU-projektet ska vi tänka i helt nya banor. Det här är en invånare som emigrerat från länder utanför Europa och som är långt från arbetsmarknaden. Vi är alla vinnare om vi kan minska arbetslösheten och öka delaktigheten för denna heterogena grupp, säger Carl Agnebrink, projektledare i Lerums kommun.
Dagens befintliga utbildningar och insatser är inte anpassade utifrån personernas förutsättning och arbetsmarknadens krav Det har också brustit i samordning, långsiktighet och uthållighet. Otillräcklig utbildningsbakgrund, ohälsa, kön och rådande familjesituation påverkar möjlighet till anställning för dessa personer.
Det finns goda exempel där vissa kommuner lyckats att lotsa personer, långt ifrån arbetsmarknaden, till jobb. Det här är inte på något sätt omöjligt, men vi måste agera annorlunda. Vi kommer också att jobba nära våra fyra samverkanskommuner Partille, Mölndal, Härryda och Kungsbacka.
Så kallade förberedande jobbspår ska öka deltagarnas möjligheter på arbetsmarknaden. Språkstudier kombineras med yrkesorientering, studiebesök och praktik. Helhetslyftet syftar också till ökad samsyn, samordning och samverkan mellan aktörer med ansvar inom integrationsområdet.
Nu har vi verkat i fyra veckor och redan känt att vi är på rätt spår. Vi ska göra det här tillsammans ur ett helhetsperspektiv vilket säkerligen kommer involvera fler professioner och sektorer framöver, såväl inom kommunen som i civilsamhället. Tack vare projektet får vi en hävstång i vår ordinarie verksamhet för att lyfta dessa personer.
Fakta Helhetslyftet
Helhetslyftet ägs av Västra GötalandsregionensFolkhögskoleförvaltning och medfinansieras av Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) inom EU. Lerums kommun är en av 30 partners i Västra Götaland. I projektet ingår bland annat tolv kommuner i Västra Götalandsregionen, sju vuxenutbildningar och elva folkhögskolor. Projektet pågår till 31 augusti 2025 och finansieras till 90 procent av AMIF. Den totala budgeten är på 108 miljoner svenska kronor. Målet är att 2400 personer ska involveras i projektet. Från Lerums kommun förväntas 45 personer delta i projektet.
Projekt Helhetslyftet är i enlighet med Agenda 2030
