Lerums demensvård uppmärksammas på Svenska Demensdagarna
Lerums kommuns ambition är att personer som lever med en demenssjukdom ska uppleva ett sömlöst stöd. Det förutsätter en nära samverkan mellan primärvård och kommun genom hela sjukdomsförloppet.

En sån här samverkan för att uppnå en god och nära vård är mycket glädjande och uppskattade. Att medarbetarna har möjlighet att arbeta med innovationer känns bra både för våra invånares framtida välfärd och för medarbetarnas utveckling i sitt yrke, säger Jon Haraldsson (S), ordförande stöd- och omsorgsnämnden.
Demenslotsar och mötesplatser
Kommunens ambition är att personer som lever med en demenssjukdom ska få ett personcentrerat stöd för att kunna fortsätta leva livet så som de önskar.
Ibland når vi inte fram med stöd och omsorg till personer som har en demensdiagnos eller annan kognitiv svikt, trots att behov finns. I ett projekt med fokus på att bättre förstå behoven och samtidigt testa olika typer av stöd har Lerums kommun två demenslotsar som än mer personcentrerat kan möta personer med demensdiagnos som behöver stöd, säger Anna Carlström, demenssjuksköterska i Lerums kommun.
Projektet har använt sig av SKR:s Innovationsguiden för att fördjupat förstå behoven hos personer som fått en demensdiagnos. Demenslotsarna kan exempelvis ha regelbunden telefonkontakt och göra hembesök.
%20(2)%20St%C3%B6d%20och%20omsorgsn%C3%A4mndens%20ordf%C3%B6rande.jpg)
Jon Haraldsson.
Mötesplats Åtanken
Åtanken är särskilt anpassad och ett sammanhang att mötas i för dig som har en demenssjukdom eller är anhörig. Personal finns på plats med kompetens om demenssjukdomar. Det kostar ingenting och inget biståndsbeslut behövs.
Dessa exempel ligger väl i linje med den socialdemokratiska och moderata majoritetens prioriteter för stöd- och omsorgsområdet. Den gemensamma välfärden ska präglas av stor valfrihet, hög kvalitet, ett värdigt bemötande och finnas tillgänglig för alla som behöver den. Utgångspunkten är att varje människa är unik, med egna önskemål och intressen och rätten till självbestämmande är lika viktig oavsett funktionsstatus. Ett konkret exempel på detta är att vi uppdragit förvaltningen att arbeta för omställning till god och nära vård i samarbete med de andra aktörerna på området.
Lerums kommun och primärvården i Lerum deltar på Svenska Demensdagarna i Örebro 24-25 maj. Svenska Demensdagarna är en konferens för vårdpersonal och kommunanställda för fortbildning och inspiration på området kognitiv svikt och demens.
Fakta
Så här arbetar Lerums kommun i samverkan med vårdcentralen.
- I samband med demensdiagnos erbjuds patienten en möjlighet till en proaktiv Samordnad individuell plan, SIP.
- Patienten väljer var vi skall träffas. Förslagsvis på vårdcentralen, i patientens eget hem eller i kommunens lokaler.
- Under SIP-mötet deltar sjuksköterska från primärvården, demenssjuksköterska från kommunen och eventuell annan berörd profession.
- Patienten och de anhörigas frågor är i centrum, men det är också ett tillfälle att lämna information om olika stödformer. Vi följer Socialstyrelsens checklista.
- Vi berättar om stödinsatser som kommunen kan erbjuda som exempelvis dagverksamhet, anhörigstöd, hemtjänst, avlösning och stöd av en demenslots.
- Uppföljning och utvärdering.