Tillsammans skapar vi den goda måltiden
Tisdag 16 maj besökte Kungälvs måltidsverksamhet Lerums gymnasium för att utbyta goda måltidsexempel.
Maten ska vara god och näringsrik. Dessutom görs stora ansträngningar på förskolor, grundskolor, gymnasiet och särskilda boenden för att skapa en avslappnad och inspirerande miljö i matsalarna.
Samverkan över verksamhetsgränserna är en viktig del i helheten då även måltidsmiljön spelar roll för hur måltiden upplevs.
På Lerums gymnasium har skolan investerat i måltidsmiljön genom bland annat nytt ljuddämpande innertak, ny belysning, och en ny kulörsättning för en trevligare måltidsupplevelse, säger Jessica S Carlsson, enhetschef Lerums gymnasium.
Måltidsservice har följt den röda tråden och använt samma kulörsättning på luckor i serveringslinjen för att skapa ett helhetsintryck.
Vi har även fått en jättefin köksö där vi dukar upp en dignande salladsbuffé varje dag. Elevinflytande, globala mål nummer 12, hållbar konsumtion och produktion och globala mål nummer 13, bekämpa klimatförändringarna, har varit grunden i arbetet, menar Åsa Pettersson, enhetschef måltidsservice.
Samverkan mellan måltidsservice och Lerums gymnasium har stärkts de senaste åren mycket tack vare det upprättade måltidsrådet. Måltidsservice huvuduppgift är att erbjuda näringsriktiga och goda måltider och verksamheten jobbar hela tiden med säsongsanpassning, framför allt i grönsaksutbudet.
Vår målsättning är att varje måltidsgäst dagligen hittar någonting som man vill äta på hos oss, säger Carina Pettersson, måltidsbiträde Lerums gymnasium.
Ur Måltidsprogram för Lerums kommun 2022-2030
Varje berörd verksamhet ansvarar för måltidsråd i syfte att möjliggöra inflytande och delaktighet av måltiden och måltidsmiljön. Delaktighet skapar engagemang och kan leda till att mer mat hamnar i magen.
