Förtydligande med anledning av nyheter i media om Garveriet
Här är ett förtydligande från Lerums kommun med anledning av nyheter i media kring kommunens vilja att köpa Garveriet i Floda.
Behov av lokaler
Kommunen är en aktör på marknaden som kan göra strategiska fastighets- och markköp för utvecklingen av samhället. Det kan handla om att köpa mark för att kunna bygga verksamhetslokaler, som skolor och äldreboenden. När det gäller de tre fastigheterna på Garveriet är det ett strategiskt viktigt fastighetsköp för kommunen för att ha möjligheten att använda och utveckla platsen, inte minst utifrån de behov kommunen har. Kommunen bedriver redan idag kommunal verksamhet i området.
Lerums kommun är i behov av fler lokaler. Genom att köpa fastigheter på Garveriet får vi rådighet över ett större område i centrala Floda och kan öka vår kommunala närvaro där. Det ger oss möjlighet att kunna utveckla den kommunala verksamheten och samhället, säger Morgan Persson, verksamhetschef Fastighet Lerums kommun.
Köparen och säljaren har enats om avtal för fastighetsköp för de tre fastigheterna på Garveriet. Avtalet har signerats med villkoret att det gäller först om kommunfullmäktige beslutar att godkänna avtalet. Ärendet behandlas politiskt under maj månad och är planerad att behandlas i kommunfullmäktige den 25 maj, i ordinarie ärendegång och beredningsprocess.
Som vid vilken fastighetsförsäljning som helst är det säljaren som bestämmer vem den vill sälja till.
Avtalet för köpet gäller fastigheter. Kommunen kommer inte att driva näringsverksamhet, som restaurangverksamhet, men vill fortsatt att det ska finnas en restaurang i Garveriet. Tanken är att fortsätta utveckla området tillsammans med de företag som är hyresgäster där idag.
Sanering av Garveriområdet
2018-2019 gjordes en sanering av Garveriområdet, med ekonomiskt bidrag på 17 miljoner kronor som Lerums kommun fick efter ansökan till Naturvårdsverket. Bidraget betalades ut av länsstyrelsen. Villkoret var att det byggs bostäder på området, för att inte behöva betala tillbaka bidraget. Om det inte blir bostäder vid Garveriet kommer kommunen, oavsett vem som äger fastigheterna, att behöva betala tillbaka del av bidraget.
Planförutsättningarna, som för en större del av området begränsar möjligheten att bygga bostäder, var tydligt beskrivna i ansökan och kända av Naturvårdsverket och länsstyrelsen när bidraget beviljades. Bostadsexploatörer har hittills inte sett det lönsamt att bygga bostäder med de begränsningarna.
Kommunen har sedan saneringen inleddes haft dialog med fastighetsägare och länsstyrelsen, för att undersöka vilka möjligheter som finns till en så positiv utveckling som möjligt med bostäder. Det finns ett positivt förhandsbesked för ett par nya bostäder, men det är en liten volym för exploatörer att få lönsamhet i. Det är möjligt att vi som kommun, om vi blir ägare av fastigheten, har möjlighet att kunna följa länsstyrelsens villkor. Vi kommer att svara länsstyrelsen när vi vet hur beslutet angående köpet blir, säger Emma Kjernald, chef för Sektor samhällsbyggnad.