Kaffesump som råvara tog hem Gröna tråden
Kafeega UF vann 2023 års Gröna tråden – Lerums gymnasiums hållbarhetspris. Kafeega UF har som affärsidé att med restprodukten kaffesump tillverka och sälja hållbart gödningsmedel och brännbar ved. Idag, på studentavslutningen, mottar de priset.
Pristagarna för Gröna tråden 2023; Fannesa Marguza, Alva Wikman, Tilde Bacs, rektor Göran Careborg, Lina Engström och Arvid Svensson. Samtliga tar studenten från EK3.
Vi tog lång tid på oss att spåna idéer. Vi fick uppslaget när jag hörde talas om att kaffesump är bra för rabatterna. Både som gödningsmedel och skadedjursbekämpning. Jag jobbade på café vid den här tiden och såg hur mycket kaffesump som blev över dagligen som restprodukt, säger Alva Wikman.
Vad är då kaffeved?
Vi blandar kaffesump med stearin, sågspån och matsirap till en smet som vi sedan häller i formar. När den sedan stelnat, ser och beter sig den färdiga kaffeveden nästan som vanlig ved, fast med högre energivärde, säger Arvid Svensson.
Pristagarna har tillbringat många timmar i varandras kök med att experimentera fram en så kvalitetssäker produkt som möjligt. Lätt att tända och lång het brinntid.
Hela processen ska vara hållbar. Sanningen är att vi redan från början siktade in oss på Gröna tråden. Det har varit vår baktanke. Kaffesump är en restprodukt, vi får stearin från kyrkor vi samarbetar med och sågspån från ett snickeri. Vi löser företags och myndigheters avfallshantering och förädlar det till en attraktiv produkt, säger Tilde Bacs.
Juryn var enig om Kafeega UF som vinnare. Juryn imponerades även av ekonomistudenternas långsiktighet. Ambitionen är att efter gymnasiet starta upp ett företag, effektivisera verksamheten och producera större volymer.
Det enda i dagslägets som inte är hållbart är vår arbetsinsats. Vi för diskussioner med partners, investerare och samarbeten, för att komma vidare i större skala, förklarar Alva.
Att få tag på råvaran kaffesump är inga problem enligt företagarna.
Vi svenskar dricker enorma mängder kaffe. Överallt. Från endast ett bankkontor inne i Göteborg får vi levererat 15 kilo varannan dag, säger Fannesa Marguza.
%20KS%20presidium%201.jpg)
Viktor Lundblad och Renée Bengtsson.
Ett annat användningsområde är kaffesump som huvudingrediens i vägsalt.
Detta var tionde året som tävlingen Gröna tråden genomfördes. Det är fantastiskt att se vilken kreativitet som dessa unga människor ger prov på inom ramen för hållbarhetsperspektivet. Lärarna på gymnasiet är jätteduktiga på att lyfta ungas mål och visioner inom ramen för undervisningen och UF-verksamheten, säger Renée Bengtsson (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Vinnarna får sina utmärkelser i samband med studentavslutningen fredag 2 juni. Tillsammans får de dela på prissumman 50 000 kronor.
Det är en sak att verka inom ramen för hållbarhet, en annan att skapa affärsmässig potential och lönsamhet. Jag är imponerad av deras ambition och affärsidé. Dessa och andras studenters entreprenörskap lovar gott inför framtiden, säger Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande.
Juryns motivering
Bidraget visar på ett kreativt och hållbart vis hur en restprodukt, kaffesump, kan tas tillvara och ges nya användningsområden, i detta fall ved och gödningsmedel.
Genom en enkel tillverkningsprocess bidrar eleverna till ökad kunskap om av vad man själv kan göra för en mer hållbar miljö.
Det finns bland deltagarna en tydlig vision om att skala upp arbetet och fortsätta efter studenten.
