Ny befolkningsprognos 2023-2032
Det har gjorts en ny prognos över hur folkmängden i Lerums kommun utvecklas perioden 2023–2032. När år 2023 startade var folkmängden i Lerums kommun 43 536 personer. Vid utgången av år 2032 pekar prognosen på att folkmängden kommer uppgå till omkring 52 100 personer.
Diagram över folkmängden (skalan till vänster) och folkökningen (skalan till höger)i Lerums kommun åren 1970-2032.
Prognosen bygger på antaganden om kommande bostadsbyggande och hur befolkningen flyttar, föder barn och dör baserat på de senaste årens utveckling för kommunen.
Det här visar prognosen
Befolkningen antas fortsätta växa under hela prognosperioden och folkmängden kan komma att öka med mer än 8 500 personer över de tio kommande åren. Det finns omfattande bostadsbyggnadsplaner inom kommunen under prognosperioden, framför allt under åren 2027–2032. Bostadsbyggandet förväntas ge en högre inflyttning under dessa år. Det är framför allt inflyttningarna men även att antalet födda överstiger antalet döda som förväntas bidra till folkökningen.
Prognosen visar befolkningsutvecklingen sett över hela kommunen i olika åldrar men även i olika områden av kommunen. Prognoserna för de olika områdena används för att kunna planera och bedriva verksamhet kopplat till exempel förskola, skola och äldreomsorg. Det är därför viktigt att göra en prognos över hur folkmängden kan komma att förändras i olika åldrar och i olika områden.
%20Agenda%202030,%20M%C3%A5l%2011,%20h%C3%A5llbara%20st%C3%A4der%20och%20samh%C3%A4llen.jpg)
Antaganden bakom prognosen
Befolkningsprognosen bygger på en rad antaganden om hur befolkningen flyttar, föder barn och dör. Det görs antaganden om hur stora nivåerna är och i vilka åldrar där det är mest troligt att man flyttar, föder barn eller dör.
Folkmängdens utveckling beror dessutom till stor del på antaganden om bostadsbyggandet. Antaganden görs om hur många bostäder som förväntas bli färdigställda och även vilka hustyper, upplåtelseformer och hur många personer som förväntas flytta in per bostad. Typen av bostäder som byggs påverkar vilken åldersgrupp som mest troligt flyttar in i bostaden.
Prognoser är kvalificerade gissningar
I prognoser finns alltid en viss osäkerhet och de förväntas aldrig slå in exakt. Det går att se prognoserna som kvalificerade gissningar. Prognosfelet ökar ju längre bortåt i tiden prognosen sträcker sig. Det beror på att fel i början av prognosen följer med och fortplantas under senare år. De antaganden om flyttar, födda, döda och bostadsbyggande som görs kan senare visa sig inte ha varit korrekta.
Osäkerheten i prognoser är vanligtvis olika stor i olika åldersgrupper. I åldrar där det i större utsträckning sker förändringar i livet än i andra åldrar är prognosfelen större. Det är för att det är olika svårt att förutspå nivåerna av fruktsamhet, flyttningar och dödlighet för olika åldrar.
Omvärlden kan påverka hur väl prognosen slår in. Under de senaste åren har till exempel pandemin och Rysslands invasion av Ukraina påverka gjort att de antaganden som tidigare har gjorts inte har stämt överens med verkligheten.