Landshövdingen på besök i Lerum
Idag, onsdag 20 september, fick Lerums kommun besök av Västra Götalands läns landshövding Sten Tolgfors. Landshövdingen träffade bland annat kommunstyrelsens presidium och kommundirektören.
Sten Tolgfors är landshövding sedan ett år tillbaka och genomför under våren en turné bland länets alla kommuner. Det gör han för att få mer insyn i vad som är de stora frågorna och utmaningarna hos kommunerna idag.
Länsstyrelsens prioriteringar är regional utveckling med den gröna omställning, det civila försvaret och demokratin. Den gröna omställningen i hela länet ger 10 000-tals nya jobb. Det handlar om elmotorsfabriker i Åmål, batterifabrik i Mariestad, raffinaderiernas omställning i Lysekil och Göteborg, kemiindustrins kluster i Stenungssund, sjöfarten, livsmedelsproduktionen i Skaraborg med mera. Vårt län är verkligen på väg någonstans och det är väldigt spännande.
Investeringar i länet förutsätter samverkan mellan region, kommuner och länsstyrelsen. I Västra Götalands län kommer det behövas tre gånger mer el i framtiden. Fossilfri el och utbyggt ledningsnät är bränslet för arbetstillfällen och välfärd.
Vi behöver gemensamt se över den kompetens, infrastruktur, och kollektivtrafik som behövs för omställningen. Vi kommer se helt nya rörselsemönster i länet i framtiden. Alla kommuner kan inte få en batterifabrik, men i Mariestad kan vi inte bygga havsbaserad vindkraft. Vi är beroende av varandra för att lyckas.
Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerum håller med:
Vi skrev så sent som igår på ett samverkansavtal med Svenska Kraftnät. Vi har ett avtal om gemensam vattenförsörjning med Göteborg och vi planerar att bygga ett helt nytt näringsområde, Jeriko, tillsammans med Partille kommun. Ett industriområde och företagspark för hela Göteborgsregionen.
Landshövdingen uppskattade Lerums kommuns initiativ.
Jag brukar säga halvt på skämt, halvt på allvar: Det finns många sätt den gröna omställningen kan gå fel på, men det finns också vägar där det kan gå rätt. Göteborgsregionen är expansiv och dynamisk – länsstyrelsens uppgift är att lyssna av och få alla krafter att dra åt samma håll.
Renée Bengtsson håller med:
Samarbetet mellan kommuner och företagarna är en viktig pusselbit för att få framdrift i den gröna omställningen.