Lerum fyra i Sverige inom Agenda 2030
Agenda 2030 är världens hittills mest ambitiösa plan för hållbar utveckling. Lerums kommun, som länge arbetat med hållbarhetsperspektivet, har valt att allt arbete ska präglas av Agenda 2030. Det ger resultat.

Lerums kommuns medarbetare visar vägen. Lerums kommun får topplacering för förvaltningens gemensamma arbete med Agenda 2030, en förlängning på det tidigare hållbarhetsarbetet.
Lerums kommun använder Agenda 2030 som språk, verktyg och ramverk.
%20KS%20ordf%C3%B6rande%20VL.jpg)
Viktor Lundblad.
Vi har ställt om budget och våra styrsystem så att det harmoniserar med Agenda 2030. Med en helhetssyn ser vi att social-, ekologisk- och ekonomisk hållbarhet hänger samman. En viktig faktor är att skapa förutsättningar för föreningslivet att blomstra och underlätta för invånare att göra hållbara val, säger Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande.
Tidningen Dagens Samhälle rankar årligen Kommunsveriges hållbarhetsarbete. Denna vecka släpptes senaste rankingen. Lerums kommun klättrar till plats fyra i Sverige. Från plats 20 år 2021 och plats åtta 2022.
%20Kim%20Erefalk%202.jpg)
Kim Erefalk.
Det här är jätteroligt. Vi har i många år, i de flesta verksamheter, arbetat med hållbarhetsperspektivet. Det är det arbetet som ligger till grund för det fortsatta arbetet inom Agenda 2030 – att få alla att fortsätta känna ägandeskap för frågan och förstå hur deras arbete bidrar till att skapa ett hållbart samhälle, förklarar Kim Erefalk, utvecklings och hållbarhetschef.
Arbetet med Agenda 2030 sker brett i organisationen och det är inte en framgång som ska tillskrivas någon enskild enheten eller funktion. Allas bidrag behövs för att det ska vara möjligt att bli ännu bättre.
%20Anton%20Ekstr%C3%B6m%20h%C3%A5llbarhetsstrateg%201.jpg)
Anton Ekström.
Det är en styrka att vi arbetar tillsammans mot ett större mål. Jag upplever att det finns en väldig kraft i vår implementeringsprocess av Agenda 2030 i organisationen. Begreppet syns och hörs överallt och det finns ett stort intresse bland medarbetare att lära sig mer, vilket är roligt och behövs för att få genomslag. Därför är det viktigt att vi inte blir bekväma. Utmaningarna är många och att ligga högt på en rankinglista friskriver oss inte från ansvar att hela tiden utvecklas och skruva på det vi kan för att bli ännu mer effektiva, säger Anton Ekström, kommunens hållbarhetsstrateg.
Fakta Dagens Samhälles ranking
Dagens Samhälles ranking över kommunernas arbete med Agenda 2030 utgår ifrån de nyckeltal som Rådet för kommunala analyser (RKA) tagit fram i samråd med SCB, Agenda 2030-delegationen och ett antal kommuner och regioner.
Nyckeltalen utgår från de 17 globala mål som fastslogs av FN:s medlemsländer 2015.
Enbart mått på kommunnivå ingår och har grupperats i sju kategorier.
Mätvärden med stort bortfall eller där senaste data är äldre än två år har exkluderats. De mått som kommunen har svårt att styra över själva har viktats ned i undersökningen, exempelvis antal VAB-dagar som tas ut av män och andel invånare med eftergymnasial utbildning.
De flesta mått har inkluderats som ett flerårsgenomsnitt samt ett utvecklingsvärde. Totalt ingår 69 mätvärden i undersökningen.
Dagens Samhälle har jämfört kommunerna enligt SKR:s kommungruppsindelning. De sju kategorierna är: God samhällsutveckling, hälsa och välbefinnande, inkluderande samhällen, hållbar konsumtion, hållbara samhällen, klimat och miljö samt jämställdhet.
Fakta Agenda 2030
Agenda 2030 är antagen av Förenta nationerna, FN. Agenda 2030 innehåller 17 globala mål för hållbar utveckling där kommunen har stor påverkan på den lokala utvecklingen. De globala målen finns till för att uppnå fyra saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen.
Globala målen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.