Draknäste för Ung Företagsamhet
Denna vecka får Lerums gymnasiums UF-företag pitcha sina företag för en erfaren och kunnig panel. Lite nervöst – mycket givande.
Bake Uf under sin pitch inför panelen i Dergårdsteatern.
Totalt 34 UF-företag får i dagarna redovisa sina affärsidéer, marknadsplaner, produkter och tjänster under två dagar i Dergårdsteatern. Från smycken och kakmix till badkläder, mossberikade energibars och tubrullare för tandkräm. Ett genomgående tema är hållbarhet och återvinning.
Det är här det startar, med de unga. Vi har målet att Lerums kommun ska ha Sveriges bästa företagsklimat. UF är en mycket lärorik och kompetent arena för att främja företagsamhet och entreprenörskap hos unga människor, säger Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande.
Forskning visar att elever som drivit UF-företag har bättre möjligheter efter skoltiden; de får oftare jobb, har färre arbetslöshetsdagar och startar oftare eget företag.
Inför sin första pitch för UF-företaget Medical Jewelry är Emily lite nervös.
Vi har valt UF-företag som individuellt val, och arbetat med det i en månad. Vi vill sälja vackra graverade smycken till personer som för sin trygghet i vardagen visar att de har en medicinsk åkomma, till exempel diabetes, allvarlig allergi eller epilepsi.
Hennes kollega Finesa fyller i:
Idén kom efter att vi diskuterat med en gemensam vän som har diabetes och som fick välja mellan ett fult armband eller tatuering. Hon önskade sig ett bättre val.
%20Johansson%20Ronny%20mini.jpg)
Ronny Johansson.
Vad sa då panelen?
Go for it, menar Andreas Sköld, Nyföretagarcentrums verksamhetsledare i Lerum.
Idén är klockren. Ni har en bit kvar med affärs- och marknadsplanen. Jag skulle rekommendera att ni kikar på affärsplanen.com, ett webbverktyg som ligger under Nyföretagarcentrums hemsida, säger Ronny Johansson, egenföretagare och ordförande för Nyföretagarcentrum i Lerum.
Vad har ni tänkt för kostnadsbild? Det här verkar inte vara en sån priskänslig marknad så underprisa inte en kvalitetsprodukt, säger Maria Fridén, till vardags företagsrådgivare på banken SEB.
Andra UF-företag imponerade med sitt engagemang. Som Margenti UF som vill tillverka och sälja 3D-printade ringar.
Jag kan tänka mig att köpa in era produkter till min butik. Ni har energin och motorn. Det är bara att köra.
Sebastian, Alexandra, Oscar och Dennis i Bake UF vill sälja glasburkar med kakmix. Efter en gedigen marknadsundersökning har de fastnat för ett par produkter.
Det underlättar bakandet då du endast behöver tillsätta ägg, mjölk och socker. Sedan får du en glasburk på köpet som du kan använda efteråt, säger Sebastian.
Margenti UF presenterar för panelen.
Maria Fridén ser ytterligare möjligheter:
Glasburkarna är rätt dyra i inköp och tunga för transporter. Ni har inte funderat på att recycla glasburkar? Att använda burkar som annars skulle slängas. Då kan ni marknadsföra hållbarhetsperspektivet. Sedan kanske ni kanske kroka arm med Engranto UF som vill sälja tjänster som föreningar och skolor kan tjäna pengar på.
De två dagarna för panelen är intensiva och de får byta av varandra. Totalt sitter nio kunniga personer i panelen, däribland Magnus Danielsson, näringslivsutvecklare i kommunen.
Det här är jätteroligt. Bland det bästa som finns. Vi får inte glömma bort vilka fantastiskt duktiga lärare vi har på gymnasiet. Lerums gymnasium har under många år varit väldigt framgångsrika inom UF. Att döma av dessa dagars visningar lär den trenden fortsätta.


