Stor framgång att lotsa ukrainare till jobb
I ett nära samarbete mellan civilsamhället, kommunen och företag har Lerum kunnat lotsa ukrainare till jobb. 27 ukrainare har deltagit i konceptet Planera för arbete, 24 hade jobb inom fyra månader.
Ukrainare som coachar andra ukrainare på vägen in i det svenska samhället. Längst fram, i mitten, Alona som medverkat som coach i Lerums kommun.
För att invånare ska komma i arbete och ha en egen försörjning arbetar kommunen på olika sätt för att motverka utanförskap och bidragsberoende.
Viktor Lundblad (M) är ordförande i kommunstyrelsen:
Vi är bra på integration i Lerum, att lotsa nyanlända till egen försörjning i Lerum, det gäller såväl personer inom massflyktsdirektivet som tidigare flyktingar. Jag gillar hur vi tar oss an integrationen, strukturerat och i nära samverkan med näringslivet och civilsamhället.
Konceptet Planera för arbete, med deltagare från 150 orter, är etablerat på tio ställen i landet inklusive Stockholm och Göteborg. Lerum var den första kommunen i Västra Götalandsregionen som deltog, i samarbete med ett utbildningsföretag som är finansierat av Europeiska socialfonden och Care Ukraina.
Vi kom in sent i programmet, i april i år, men vi har trots det uppvisat bäst resultat. 85 procent har skaffat sig arbete, säger Angelika Wais, flyktingsamordnare i Lerums kommun.
Deltagarna i landet har framför allt fått jobb inom hotell- och restaurang, renhållning, bygg och anläggning. Vad är det Lerums kommun gör så bra?
Det är inte utvärderat ännu, en fullständig rapport kommer senare där Lerum ses som best practice. Men vi har lyssnat in ukrainarnas behov och sedan agerat på det. Det kan vara att hitta jobb, att stötta unga ukrainare, att hantera krigserfarenheter.
En stor fördel är att Lerums kommun startade måndagsmöten för ukrainare redan i början av kriget. Det skapade ett förtroende för kommunen, en arena för möten och en plats för täta uppföljningar. Lerum har hela tiden kunnat ställa upp med ukrainsk- och rysktalande medarbetare.
Konceptet Planera för arbete, bygger på att ukrainare stöttar ukrainare. Om du hamnar i ett nytt land, med nytt språk, nya regler och ny kultur, då är det skönt att ha personer från samma land som bott i Sverige en längre tid som kan visa vägen.
Alona är från Ukraina och har bott i Sverige i nio år. Hon är utbildad VA-projektledare och har bland annat jobbat som tolk. Hon arbetade heltid i projektet med att vägleda andra ukrainare in i det svenska samhället. I Lerums kommun tillsammans med kollegorna Mirwais och Ulf.
Vi utbildar och coachar varje person för att de ska hitta sin snabbaste och bästa väg mot rätt arbete och delaktighet i samhället. Lerums kommun står för lokalerna. Vi som jobbar här är den trygga länken mellan ukrainare och det svenska samhället.
Konceptet Planera för arbete - står på tre ben:
- Jobbprogram med personlig coach.
- Svenskundervisning för yrket och vardagen.
- Allmänt praktiskt stöd på ukrainska.
Nästan alla vuxna ukrainare som förra våren kom till Lerum, har idag arbete.
Tidigare använde vi oss att knacka-dörr-metoden. Vi uppsökte företagen och frågade för våra landsmän. Nu när vi har ett EU-finansierat företag och Lerums kommun i ryggen har vi lättare att få kontakt med företagen. Nu hjälper vi dem som kommit hit senare; pedagoger, snickare, elektriker, chaufförer. Det finns många kompetenser som vill bidra till det svenska samhället.
En annan fördel är att ukrainare som tillhör massflyktsdirektivet kan ges såväl nystartsjobb som introduktionsjobb, där arbetsgivarna erbjuds bidrag för delar av lönen.
Jon Haraldsson (S) är ordförande i stöd- och omsorgsnämnden:
Att få ett sådant här kvitto på det goda arbete vår förvaltning gör för integrationen är oerhört glädjande. Att kunna ställa om och arbeta med detta så bra under den snabba tidsrymd som det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes är imponerande. Vi har och ska fortsätta ha ett bra mottagande för kommunens nya invånare.
Lerums kommun kommer att medverka i en ny omgång av Planera för arbete som startar den 16 oktober.


