Därför firar vi måltidens dag 19 oktober i Lerums kommun
Den 19 oktober firas den offentliga måltidens dag runt om i Sveriges kommuner. I Lerums kommun pågår en kontinuerlig utveckling av måltiden som en helhetsupplevelse.

En viktig del i utvecklingen av skolmåltiden i Lerum är den digitala matgästenkät som riktar sig till kommunens elever i årskurs 3 och 8. I år hade enkäten en svarsfrekvens på 57 procent mot 24 procent föregående år.
Åsa Pettersson arbetar som enhetschef:
Elevernas inflytande och delaktighet är viktig för oss och våra köksmästare har utifrån enkätsvaren i år skapat en åtgärdsplan att arbeta vidare med. Vi behöver lyssna in svaren och samtidigt säkerställa att vi fortfarande uppnår målen för verksamheten, exempelvis måltidernas klimatbelastning.
Enkätsvaren ger avtryck. Bland annat har Kockens val ibland ersatts med Gästens val.
Gästens val är ett sätt att främja elevernas inflytande och delaktighet ytterligare. Det möjliggör i större utsträckning för våra måltidsgäster att via måltidsrådet lämna in önskemål på maträtter de gärna vill äta och som vi kan servera i våra skolrestauranger. Gästens val är även en möjlighet för skolpersonalen att integrera måltiderna i den pedagogiska verksamheten, säger Åsa Pettersson.
Dennis Hedman är köksmästare och beskriver vidare vad de har fokuserat på i menyarbetet:
Vi har under året sett över våra recept. Vi har tagit ännu mer hänsyn till eleverna i arbetet för att nå våra mål för klimat och näringsinnehåll och samtidigt ha hög igenkänning på smak och konsistens för att skapa en bra måltid som är både populär och hållbar. Vi arbetar just nu med att se över möjligheterna till att ta fram ett nytt bassortiment för salladsutbudet med en blandning av både mixade och separerade grönsaker. Vår förhoppning är att det ska vara möjligt att verkställa under 2024.
%20Samh%C3%A4llsbyggnadsn%C3%A4mndens%20ordf%C3%B6rande%202.jpg)
Arne Molander.
Under vårterminen 2024 hoppas måltidsservice även kunna introducera nya vegetariska maträtter med inspiration från streetfood.
Det är lätt att ta det som fungerar i vardagen för givet men det förtjänas verkligen att uppmärksamma hur avgörande en bra måltid och måltidsupplevelse är. Det dagliga enggagemang våra medarbetare inom måltidsservice utför är värt allt beröm, säger Arne Molander (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Elin Enlöf är måltidsutvecklare i kommunen och berättar om arbetet framåt:
Under året har vi även arbetat med dialogen om hållbara och näringsriktiga måltider med eleverna på våra måltidsråd. På våra måltidsråd kommer vi prata mer utifrån Livsmedelsverkets måltidspussel, som tydligt visar att alla delar av måltiden spelar stor roll för helheten. Vi har också ett väldigt färskt måltidsprogram i Lerums kommun, som är ett fantastiskt material och redskap att utgå ifrån i samverkan med andra verksamheter. Även inom äldreomsorgen tar vi tillvara på de äldres tankar och önskemål om måltiderna. Var sjunde vecka är det Hyresgästens val på äldreomsorgens lunchmeny. Till vardags har vi god dialog med kostombud, omvårdnadspersonal och måltidspersonal. Via måltidsråd och brukarenkät får vi till oss synpunkter som vi tillsammans kan utveckla till förmån för de äldre.
Fakta
I Lerums kommun uppmärksammas offentliga måltidens dag med tema äpple. Äpple är en frukt som vi har riklig tillgång till i Sverige en stor del av året.
Måltidservice ansvarar för att leverera måltider till förskola, skola och äldreomsorg i Lerums kommun. Vi uppmärksammar våra måltider under året och arbetar med inflytande och delaktighet hos unga som äldre. Sverige är ett av tre länder i världen som erbjuder kostnadsfria och näringsriktiga skolmåltider.
3 miljoner måltider






