God, hållbar och klimatsmart mat i fokus
Denna vecka är det klimatvecka inom måltidsservice i Lerums kommun. Alla kök lagar och serverar rätter – inspirerade av gästerna.

Kockar med känsla för klimatsmart mat. Ida i mitten och Florina till höger.
Måltidsservice i Lerums kommun, som lagar och serverar mat till kommunens unga och äldre arbetar ständigt med att motverka matsvinn och inkludera ett hållbarhetstänk i verksamheten.
En livsmedelsleverantör har i år valt ut två av Lerums kommuns kockar; köksmästare Ida Lindgren och kock Florina Baran i Stenkulan. Ida och Florina är utvalda bland Sveriges alla skolkökskockar till att ta fram två nya recept till Klimatveckan. Även äldreomsorgen erbjuds en klimatmeny denna vecka – anpassad till de äldres behov och önskemål.
Ida och Florinas recept tillagas och serveras i förskolor och skolor i 35 kommuner runt om i Sverige denna vecka.
De hade uppmärksammat oss för hur vi jobbar med matglädje i våra konton på sociala medier. Det är hedrande och uppmuntrande, säger Ida.
Temat för årets Klimatvecka är mat som sedan tidigare uppskattas av barn och ungdomar, fast med en hållbar grönare twist.
Mitt recept är en favoritwrap med grönsaker i säsong, det är alltid populärt. Gästerna uppskattar att själva få välja och komponera sin måltid efter egen smak. - Det är ett grymt hållbarhetstips för att få maten att hamna i magen och inte i soporna.
Att arbeta hållbart i kommunens kök är inget nytt.
Matsvinn har vi jobbat mot under alla år i Måltidsservice. Vi arbetar med råvaror i säsong, och eftersträvar lågt klimatavtryck. Vi har ett koncept som vi kallar andra chansen där vi tar tillvara på det som blivit över och gör till något nytt av det. Exempelvis grönsakerna som är över från lunchen, blir Glada gubben till mellanmål där barnen skapar sina egna glada gubbar på sina mellanmålsmackor.
Kocken Florina Baran får i veckan bland annat tillaga sin egen rätt; lasagne vegostyle, till 500 elever och 50 lärare på Stenkulans skola i Stenkullen.
För att erbjuda god mat i en trevlig miljö med hög servicekänsla har vi daglig dialog med våra gäster och lyssnar till vad de tycker om maten, hur vi vill ha vår gemensamma måltidsmiljö och vad de har för önskemål. Lasagne är alltid poppis det var en av de rätterna som var mest önskad och efterlängtad förra terminen. Den här lasagnen är gjord på pasta, vegofärs, lök, morötter och ostsås.
Och den är klimatsmart?
Inte bara klimatsmart. Det är svinngott, skrattar Florina.



