Växtrums måltidsvecka i skolor och äldreboenden
En del i årets växtrumstema Ett hållbart matår är se hur många ingredienser det går att odla till en maträtt. Det har inspirerat till en måltidsvecka som äger rum 2-6 september. Under måltidsveckan serveras 9 000 portioner per dag i Lerums förskolor, skolor och äldreboende.
Årets växtrumsdesigner Sara Bäckmo har valt ut fem maträtter ur Lerums kommuns matbok Ett hållbart matår. Grödorna till respektive rätt har testodlats i varsin odlingslåda i Växtrummet Frödingslunden. Målet med odlingen är att inspirera till hållbar odling och visa hur mycket av en måltid som du kan odla själv på en liten täppa.
Genom både växtrums odlingar och måltidsveckan vill vi inspirera till att odla hållbart. Det är roligt att fler får smaka på de maträtter vi arbetat med i år, säger Mattias Christensen, projektledare Växtrum i Lerums kommun.
Måltidsveckan är inspirerad av de maträtter som växer i Växtrums odlingslådor i Frödingslunden. Men med 9 000 portioner är det inte grödorna från Växtrums odlingslådor som serveras. Det är Växtrums cirka 60 volontärer som har planterat och skött odlingarna under säsongen.
Växtrum och måltidsservice samarbetar kring måltidsveckan
Måltidsservice har planerat maten efter Saras val. Måltidsveckan är ett bra tillfälle att pedagogisk lyfta sambandet mellan odling och mat för elever och få äldre att minnas egna odlingar.
Måltidsveckan är ett roligt samarbete då vi får tillfälle att samlas kring måltiden och skapa nyfikenhet och matglädje. Vi vill bidra till goda samtal om mat, hållbarhet och hälsa, säger Elin Enlöf, måltidsutvecklare måltidsservice, Lerums kommun.
Tre av maträtterna som Växtrum odlat kommer att serveras under måltidsveckan. Grönsaker som odlats kommer att speglas i salladerna under veckan och visar andra sätt att använda grönsaker.
- Måndag serveras spaghetti och köttfärssås á la Växtrum.
- Torsdagar serveras ängamat á la Växtrum med bröd och tillbehör.
- Fredag serveras chili sin carne á la Växtrum med bulgur.
- Grödor i Växtrums Frödingslunden
I fem odlingslådor har grödorna till fem maträtter odlats.
- Spaghetti och köttfärssås: Purjolök, morot, tomat, vitlök, lagerblad och oregano.
- Ängamat: Morötter, blomkål, sockerärtor, salladslök, persilja och tomat.
- Falafel: Bondbönor, gul lök, persilja, spetskål (Jersey Wakefield), tomat, röd lök och pepparrot.
- Rödbetsburgare: Gräslök, rödbetor, potatis, gul lök, röd spetskål (Kalibos), morot och pepparrot.
- Vegetarisk chili: Morot, palsternacka, kålrot, bönor, gul lök/salladslök, vitlök, tomat, chili, timjan och koriander.
Växtrums tema 2024
Temat för 2024 är Ett hållbart matår. Vi vill fokusera på ätbara växter som vi kan odla själva; på en täppa, i en blomlåda eller i en kruka. Kopplingen mellan vad vi odlar och äter, självförsörjning och kunskap om närodlat, är mer aktuell idag än på länge. Men också för att dela och sprida glädje genom maten vi kan odla.
Årets växtrumsdesigner Sara Bäckmo
Sara Bäckmo är en av Sveriges största inspiratörer kring att odla ätbart. Hon har med stor entusiasm och pedagogik lockat tusentals svenskar att stoppa fingrarna i jorden. Som årets växtrumsdesigner 2024 inspirerar Sara och lär ut av sina odlings- och matkunskaper.
Recepten ur Lerums kommuns matbok Ett hållbart matår
4 portioner
Spaghetti med köttfärssås
2 gula lökar
2 morötter
400 gram nötfärs
400 gram hela konserverade tomater
1 dl vatten
1 tärning köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 tsk oregano
300 g spaghetti
Svartpeppar och salt
Skala och finhacka löken. Fräs den i smör utan att den tar färg. Skala och riv morötterna och lägg i pannan med löken. Smula ner köttfärsen och låt den brynas. Späd med tomat och vatten. Tillsätt buljongtärning, tomatpuré, vitlök och kryddor. Låt såsen småkoka under lock 30-40 minuter. Smaka av med salt. Koka spaghettin enligt anvisningen på paktetet.
Ängamat
2-3 morötter
½ blomkålshuvud
2-3 salladslökar
100 gram sockerärtor
2 msk vetemjöl
5 dl vatten
5 dl mjölk
1-1½ tsk salt
1 äggula
½ dl vispgrädde
1 dl hackad persilja
Skala och skiva morötterna. Dela blomkålen i små buketter, skiva löken och dela sockerärterna. Vispa ur mjölet i vattnet i en kastrull. Låt det koka upp under vispning. Tillsätt mjölk och salt. Låt allt koka upp. Lägg i morötter och blomkål och låta koka cirka 5 minuter. Lägg i lök och sockerärter och koka en minut till. Blanda äggula och grädde och rör ner det och persiljan i soppan. Låt inte soppan koka efter detta.
Chili sin carne
Vegetarisk chili med bönor och tortilla
½ burk kidneybönor
½ gul lök
1 vilöksklyfta
½ grön paprika
1 msk rapsolja
1 tsk chilipulver
1 msk tomatpuré
½ burk krossade tomater
½ grönsaksbuljongtärning
2 tsk farinsocker
2 krm salt
1 dl gräddfil
3 st tortillabröd
Spola av bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna paprikan. Fräs lök, viltlök och paprika i olja i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna utom bönorna. Låt allt puttra 5 minuter. Rör ner bönorna och låt allt bli varmt. Servera chilin med gräddfil och tortilla.
Det här är en del av Lerums kommuns arbete med Agenda 2030.