Planeringsstrategin visar vägen för samhällsutvecklingen
Planeringsstrategin är en plan för hur översiktsplanen ska genomföras. Vad som ska göras i närtid och vad som ska göras på längre sikt.
I Lerums kommun är planeringsstrategin, liksom översiktsplanen digital. Det är Lerum först med i Sverige.
Vi vill ligga i framkant i samhällsutvecklingen. I planeringsstrategin beskrivs bland annat hur verksamhetsmark som är utpekade i översiktsplanen ska arbetas vidare med i närtid. Verksamhetsmark är en viktig faktor i vårt arbete att skapa Sveriges bästa näringslivsklimat
, säger Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande.
Översiktsplanen sträcker sig till 2050. I planeringsstrategin finns en ordning för genomförandet. Det innebär ett större grepp på samhällsutvecklingen.
Planeringsstrategin är ett viktigt styrdokument. Den gör det tydligare för invånare, näringsidkare och exploatörer vad kommunen vill framåt, men också vad kommunen arbetar med idag. Planeringsstrategin gör att vi har bättre koll på förutsättningarna och det blir lättare att bygga ut den kommunala servicen i den takt som samhället växer och utvecklas
, säger kommundirektör Gull-Britt Eide.
Det innebär att en del frågor redan är lösta när nya detaljplaner ska tas fram, vilket gör arbetet smidigare och effektivare.
Planeringsstrategin är det som ersätter tidigare aktualitetsprövning av översiktsplanen. Men i planeringsstrategin är aktualitetsprövningen bara en del, den ska också ta ställning till förutsättningar som har ändrats sedan översiktsplanen antogs.
Lerums kommun har utvecklat planeringsstrategin ytterligare. Vi har ett politiskt uppdrag att ta fram ortsprogram för Floda, Gråbo, Lerum, Norsesund, Sjövik, Stenkullen och Tollered. På så sätt kan alla som är intresserade få en bättre helhetsbild av vad det finns för planering på kortare och längre sikt i varje ort, som till exempel förskolor, skolor, äldreboenden, grönområden, idrottsanläggningar, bibliotek
, menar Emma Kjernald, samhällsbyggnadschef.
Varje kommun ska anta en planeringsstrategi av kommunfullmäktige inom två år från ordinarie val. Ändringen i lagstiftningen gjordes för att kommunerna ska arbeta mer kontinuerligt med översiktsplanen. Vid kommunfullmäktigesammanträdet torsdag den 13 juni, togs beslut om planeringsstrategin.