Konstgräs får nytt liv vid Hästhagenskolan
Skoleleverna i Floda får en bra fotbollsplan. Kommunen återanvänder och sparar kronor. En genuin vinn-vinn-situation.
En konstgräsplan som inte längre höll måttet som underlag för fotbollsmatcher behöver inte ha levt färdigt. Istället kan konstgräsmattan få nytt liv på en annan plats. Något som både kan främja spontanidrott och spara på miljön.
I kommunen arbetar vi mycket för smarta lösningar för en bättre miljö. Jag kommer själv ihåg när jag gick i en annan grundskola här i Floda. Det första man gjorde på rasten var att rusa ut till fotbollsplanen för att om man hade tur kunna spela match, och i annat fall kunna ta ett av målen till prick eller så. För ungefär 15 år sedan spelade vi faktiskt matcher i Korpen här och redan då var planen i mycket dåligt skick. Nu är det en helt annan fotbollsplan. Att den här planen finns, möjliggör att ni kan ta med er polarna ned på kvällar och helger för att spela lite boll, sa Vincent Nordgren (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, i sitt invigningstal.
När fotbollsplanen på idrottsplatsen i Gråbo fick nytt konstgräs rullades den gamla mattan av och förvarades i väntan på vidare användning. Den dög inte längre för matchspel men var inte tillräckligt sliten för att slängas. Något som dessutom skulle innebära en kostnad med bortforsling och destruering.
Med gamla mattan på rullar - kom ett önskemål från Floda där Hästhagenskolan ville veta vad som kunde göras åt deras leriga grusplan som inte alltid inbjöd till spontant idrottande.
Sammanträffandet fick, genom ett beslut i kultur- och fritidsnämnden, resultatet att konstgräset från Gråbo fick ett nytt hem i Floda. En återanvändning som dels är miljösmart men som även ger Lerums kommun en ny konstgräsplan till en betydligt lägre summa än vad ett nytt konstgräs skulle kostat. Granulatet, som ska förbjudas 2031, är bortplockat och ersatt av sand.
Hästhagens fotbollsplan kommer att finnas i kommunens bokningssystem med möjlighet för föreningar och privatpersoner att boka på samma sätt som övriga fotbollsplaner. När den inte är bokad kommer planen vara lättillgänglig för spontanidrott.
Vi ska sätta upp nya mål och nytt staket mot basketplanen. Vi kommer också placera bollfångstnät på de delar som behöver det
, säger Patrik Gimfalk, fritidschef.
Även Riksidrottsförbundets Sisus medarbetare i deras regionala satsning Rörelse på rast som syftar till att öka rörelsen och den sociala interaktionen bland eleverna inom ramen för skoldagen, medverkade vid invigningen.
Det här är en del av Lerums kommuns arbete med Agenda 2030.