Ljusmanifestation för barnkonventionen på Floda torg
Under onsdagskvällen samlades barn och familjer från de kommunala förskolorna i Floda för att tillsammans uppmärksamma barnkonventionens dag som inträffar 20 november varje år.
Floda torg lystes upp i novembermörkret av över 500 egentillverkade glaslyktor som barnen på förskolorna dekorerat.
Vi har haft 160 barn på Tredje Rummet under dagen som varit oerhört kreativa. Nu på kvällen kulminerar firandet med ljusmanifestationen
, säger Linda Linder, ateljerista från Tredje rummet.
Klass 9F på Alléskolan passade på att tända upp grillen och erbjöd fika till alla firare. Intäkterna kommer gå till klassresan till våren.
Det var en fantastisk kväll med stor gemenskap och mycket ljus och det behövs i tider med mörker. Att synliggöra barnens rättigheter är viktigare än någonsin då så många barn världen över inte får sina rättigheter uppfyllda
, säger Linda Mjölner från Tredje rummet.
Barnkonventionen
Barnkonventionen är ett rättsligt bindande internationellt avtal som slår fast att barn är individer med egna rättigheter, och inte föräldrars eller andra vuxnas ägodelar. Den innehåller 54 artiklar som alla är lika viktiga och utgör en helhet, men det finns fyra grundläggande principer som alltid ska beaktas när det handlar om frågor som rör barn:
2. Alla barn har samma rättigheter och lika värde.
3. Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.
6. Alla barn har rätt till liv och utveckling.
12. Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.
Barnkonventionen på Unicef Sveriges webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tredje rummet
Tredje rummet är en mötesplats för hållbar utveckling. Det är en kreativ ateljé med hållbarhet i fokus. Tredje rummet finns på Garverivägen 11C i Floda. Här möts barn och vuxna från förskolorna i Floda för att undersöka material och miljö på olika sätt. De lär sig mer om ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Tredje rummet är en del av Floda förskolors verksamhet.
Barnen är viktiga medskapare
Tredje rummet jobbar för att skapa mötesplatser för hållbar utveckling i Floda. Att engagera barn och vuxna i att förstå den ekologi vi alla är en del av är av stor betydelse. Barns röster, engagemang och fokus måste få påverka samhället och uppdraget blir att skapa möjligheter för det. På Tredje rummet jobbar en ateljerista, en pedagogista och en specialpedagog. Tredje rummet utvecklas tillsammans med barn och pedagoger.
Skräp är inte bara skräp, det kan alltid bli något annat
En del av Tredje rummets verksamhet är att samla de material som blivit över i samhället och som annars skulle slängas. Barnen på Hästhagen-Uddareds förskolor var de som först tog med material som blivit över på deras förskolor till Tredje rummet. När materialen hamnar hos barnen och de vuxna får materialen nytt liv. Tillsammans med dem blir vi kreativa, nyfikna och förundrade. Skräp är inte bara skräp, det kan alltid bli något annat, sa ett av barnen.
Följ oss
Blir du nyfiken och vill veta mer? Följ vårt arbete på Instagram där vi heter tredje_rummet.
Det här är en del av Lerums kommuns arbete med Agenda 2030