Stark föreläsning om dödligt våld i hemmet
I samband med pågående Orange week bjöd Lerums kommun in allmänheten till Dergårdsteatern på torsdagskvällen för en föreläsning om dödligt våld i hemmet.
Journalisten Kerstin Weigl fick, mer eller mindre av en slump, uppdraget av dåvarande chefredaktören på Aftonbladet, Jan Helin, att skriva om mäns dödliga våld mot kvinnor. Det här var 2009 och brotten sågs som privata familjetragedier. Aftonbladets granskning visade att det i själva verket var ett allvarligt samhällsproblem. Kvinnorna hade i hög grad bett om hjälp, ändå kunde de dödas.
Idag arbetar Kerstin Weigl på heltid som journalist, författare och föreläsare med dessa frågor. Hon har skrivit flera böcker och belönades 2015 med Lukas Bonniers Stora Journalistpris.
I sin föreläsning tar Kerstin upp enskilda historier och fall som även handlar om hur anhöriga och barnen drabbas. Det är starka autentiska berättelser och även inspelade samtal.
Vad är de vanligaste bakomliggande faktorerna till att män dödar kvinnor i hemmet?
Största enskilda orsaken är separation. Där männen upplever en risk för separation, pågående separation eller efter en separation. En separation som triggar en känsla av bristande kontroll. Sedan finns flera riskfaktorer som missbruk, tidigare våld, psykisk sjukdom, demens. Det är ett komplext orsakssamband.
Hur kan samhället bästa hantera våld i hemmet?
Det har hänt mycket sedan 2009. Idag finns frågorna på den politiska agendan och medvetenheten bland beslutsfattare och i riksdagen är betydligt högre. Det beslutas också om mer resurser för att ge dessa kvinnor praktisk hjälp.
Vilka strategier har visat sig vara mest effektiva för att förebygga dödligt våld i hemmet?
Som förebyggande: Att redan i skolan prata mer om könsroller, våld och pornografi. I dagsläget: Att ta kvinnors oro och varningssignaler på allvar. Det handlar om dig och mig som måste visa civilkurage och våga fråga och prata om våldet. Det här är inte privata saker. Förr kunde vi inte prata alkoholmissbruk. Det gör vi idag på ett helt annat sätt. Så måste vi hantera våld i hemmet också. I samhället handlar det om att ge mer resurser till de som praktiskt hjälper dessa kvinnor. Nästa alla kvinnor som dödas har sökt hjälp innan, även många män som utför dåden har sökte hjälp. Vi måste alla bli bättre att ta dessa signaler på allvar.
Våld i hemmet finns i alla samhällsklasser och åldrar?
Det stämmer. De flesta är utåt sett fungerande med jobb, familj och sociala relationer.
Vad är det viktigaste du tycker vi ska ta med oss efter din föreläsning ikväll?
Jag är optimist. Antal fall av dödligt våld i hemmet minskar något, förutom bland unga personer i relationer. Vi, från individer till politiker, måste helt enkelt fortsätta att ta oss förbi tabun, skam och upplevda misslyckanden hos de utsatta. Det här är ett samhällsproblem som vi alla kan ta oss an.
Det här är en del av Lerums kommuns arbete med Agenda 2030.